Frågor

Nar stangde EPA?

När stängde EPA?

I slutet av 1977 tog de sista EPA-varuhusen ned skylten för gott.

Vad hette Tempo förut?

1977: EPA-varuhusen i Sverige byter namn till Tempo. 1980–82: De fem NK-varuhusen bryts loss från Åhléns och bildar ett fristående företag.

När öppnade första varuhuset i Sverige?

När Nordiska Kompaniets varuhus på Hamngatan öppnade sina portar för första gången en septemberdag 1915, var det en stor händelse i huvudstaden. Stockholm hade fått sitt första riktiga varuhus och öppnandet bevakades av en överväldigad journalistkår.

Finns EPA kvar?

Epa och Tempo Grundarna hette HG Turitz och Josef Sachs, som sedan tidigare ägde varuhusen Grand Bazar i Göteborg och NK i Stockholm. 40 år senare fanns det 108 Epa-varuhus i landet. 1985 bytte varuhusen namn till Åhléns. Namnet Tempo finns kvar, fast används idag av en matvarukedja inom Axfood.

Vem tog över EPA?

Turitz tvingades 1941 överlämna ledningen för varuhuskedjan till Nordiska kompaniet och Stockholms Enskilda Bank. 1978 slogs EPA-varuhusen (då ett 100-tal med 12 000 anställda och en försäljning på 3 miljarder kr) samman med Tempovaruhusen inom dåvarande NK-Åhléns, namnet ändrades till Tempo och senare till Åhléns.

Vad hette Domus innan?

Historik. Ett första försök med kooperativa varuhus var Forum som öppnade i Uppsala 1953. År 1956 bildades Svenska varuhusföreningen som skulle ta över gamla varuhus och etablera nya för att skapa en kooperativ varuhuskedja. Den fick namnet Domus.

När stängde EPA i Norrköping?

I slutet av 1970-talet fusionerades EPA med Tempo. Några år senare hade läget stabiliserats och de återstående Tempovaruhusen döptes om till Åhléns, vilket bara företagets flaggskepp hetat tidigare.

Vad hette Åhléns tidigare?

Det som idag är ett av Sveriges mest kända varumärken startar som ett postorderföretag vid namn Åhlén & Holm i Insjön, Dalarna år 1899.

När öppnades första Ikea varuhuset?

Men för att få ordning på företagets utlandsexpansion tog han hjälp. 1958 öppnade IKEA det första varuhuset i Älmhult, och i samband med invigningen fick Ingvar kontakt med en norsk konsult, Hans Bernhard Nielsen. Under de kommande åren filade Nielsen och Ingvar på hur en nordisk expansion för IKEA skulle kunna se ut.

När öppnade det första Ikea varuhuset utanför Europa?

1973 Det första varuhuset utanför Norden öppnades i närheten av Zürich i Schweiz.

Vad är en EPA raggare?

Folk som hänger på parkeringar på kvällarna men sina epatraktorer, e-cigaretter och energidrycker. Oftast lantisar utan intelligens.

Vilket körkort för EPA?

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

Share this post