Rekommendationer

Hur arbetar en aklagare?

Hur arbetar en åklagare?

Åklagaren har tre huvuduppgifter: att leda polisens brottsutredning, att fatta beslut om åtal ska väckas, samt att föra talan i domstol. Åklagaren leder förundersökningen vid allvarliga brott som misshandels- och sexualbrott och utreder brottet i nära samarbete med polisen.

Hur länge är man assistentåklagare?

Den första utbildningsperioden, aspiranttiden, är en provanställning och pågår fram till dess åklagaraspiranten blivit assistentåklagare, minst 9 månader. Provanställningen består av praktisk träning och utbildning på en åklagarkammare. Under denna tid får man också möjlighet att göra en längre praktik hos polisen.

Hur lång tid tar det att bli åklagare?

Utbildningen vid universitetet omfattar 9 terminer fördelat på 4,5 år sammanlagt. För att sedan kunna bli åklagare krävs det förutom juristexamen även att man blir tingsmeriterad. Tingstjänstgöringen varar normalt 2 år. För att bli åklagare fordras även att man är svensk medborgare.

Hur tänker en åklagare?

Åklagare har tre viktiga uppgifter. De utreder brott, väcker åtal och deltar i rättegångar. Brottsutredningen kallas för förundersökning. Här kan du läsa om hur åklagarna arbetar, från att en förundersökning startar till att det blir rättegång.

Vad kallas huvuddelen av en brottmålsrättegång?

När man i dagligt tal talar om ”rättegång” är det oftast huvudförhandlingen som åsyftas. Till huvudförhandlingen kallas domarna, och parterna (i brottmål oftast åklagaren och den eller de som misstänks för brottet); ibland behöver inte parterna komma personligen.

Hur lång tid tar det att bli en advokat?

Juristprogrammet leder till en yrkesexamen, en så kallad juristexamen, är 270 högskolepoäng eller 4,5 års heltidsstudier. Andra juridiska utbildningsprogram omfattar heltidsstudier på minst 3 år (180 högskolepoäng) för en kandidatexamen.

Vilka betyg krävs för att bli åklagare?

För att vara behörig för Juristprogrammet vid något av de universiteten i Sverige som tillhandahåller programmet krävs det att du förutom grundläggande behörighet från gymnasiet också har behörighet i följande ämnen: Historia 1b, alternativt Historia 1a1 + 1a2. Samhällskunskap 1b, alternativt Samhällskunskap 1a1 + 1a2.

Vad krävs det för betyg för att bli åklagare?

För att bli åklagare måste du först ha en juristexamen. För att komma in på juristprogrammet krävs grundläggande behörighet + Historia A, Samhällskunskap A. Eller: Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Totelt behöver du också ha läst 2 500 poäng under din gymnasieutbildning.

Share this post