Innehållsförteckning
Vilka länder är det tillåtet att slå barn?
Det innebär att för 97 procent av världens barn är det fortfarande lagligt och socialt accepterat att de blir slagna. Flera länder inom EU, såsom Storbritannien, Frankrike och Nederländerna accepterar fortfarande fysisk bestraffning gentemot barn. I Singapore är det till och med tillåtet att piska barn.
Hur många länder har förbjudit barnaga?
Sverige var det första landet i världen som lagstiftade mot barnaga. 1979 skrevs förbudet in i föräldrabalken. Barnaga i hemmet är i dag förbjudet i 55 länder. 56 ytterligare länder har åtagit sig att totalförbjuda aga.
Hur många länder har förbud mot barnaga?
I dagsläget har 55 länder i världen ett förbud mot barnaga i såväl skolan som hemmet, ytterligare 56 länder har åtagit sig att införa ett fullständigt förbud. Aga i skolan är förbjudet i 132 länder. I fjol röstade det franska parlamentet för att förbjuda barnaga.
Får man slå barn i Texas?
”Vanligaste formen av våld” I USA är det tillåtet med skolaga i 20 stater – värst av alla var Texas som stod för en fjärdedel av alla inrapporterade fall. Men problemet är långt mycket större än USA. Bara 24 länder i världen, däribland Sverige, har totalförbud mot barnaga – i såväl skolan som i hemmet.
Hur många länder i EU tillåter barnaga?
Av Europas 47 länder har bara 12 lagstiftning mot barnaga. Av EU:s 25 medlemmar är motsvarande siffra 7. Varken Frankrike eller England har sådan lagstiftning.
Får man slå barn i Tyskland?
Barnaga är förbjudet i Sverige sedan 26 år. Sverige var 1979 först ut i världen med att instifta en lag som förbjöd barnaga. Efter 1983 har sju EU-länder följt efter med lagstiftning och förbjudit barnaga i hemmet. Det är Finland, Österrike, Cypern, Danmark, Lettland, Tyskland och Ungern.
När slutade man aga barn i Sverige?
1958 infördes förbud mot aga, som det då kallades, i svenska skolor. Då var det bara Norge i hela världen som hade ett liknande förbud. 1979 var Sverige det första landet i världen som förbjöd våld mot barn, både i hemmet och i skolan.