Ny

Nar ar det mest effektivt att stretcha?

När är det mest effektivt att stretcha?

Att stretcha före eller efter träningen gör sällan någon skada. Däremot kan det ge en hel del nytta. Allt beror på vem du är, vilka behov du har och hur mycket tid och engagemang du är beredd att lägga ner.

När ska man inte stretcha?

Däremot kan det vara skönt att stretcha efter träningen för att varva ned. Kroppen får också lättare att återhämta sig. Man bör dock undvika att stretcha om man är överrörlig. Med överrörlighet menas att lederna kan böjas bakåt något, vilket är vanligast i knän och armbågar.

Är det bra att stretcha direkt efter träning?

Nej – det finns inget direkt samband mellan stretching och minskad träningsvärk. Du kan få träningsvärk både om du stretchar och om du inte stretchar. Om du tycker att det känns bra att stretcha, som en skön avslutning efter träningspasset, gör det!

Är det bra att stretcha innan träning?

Stretch innan har i en uppsjö olika studierar påvisats försämra prestationsförmågan avsevärt. Särskilt intressant blir detta man tittar på styrka eller specifikt kraftutveckling. I vissa fall kan till och med skaderisken öka. Stretch innan träning gör dig klenare, och att du skadar dig lättare.

Hur ska man Rörlighetsträna enligt vetenskapen?

Värm upp med lite löpning i några minuter. Sedan stretchar du alla stora muskelgrupper, både statisk och dynamiskt. Till sist avslutar du med idrottsspecifika, dynamiska rörelser. Det gör kroppen redo, säger Behm.

Hur lång tid tar det att stretcha ut en muskel?

Sammanfattat och rekommendation. Sammanfattat kan man säga att stretching i mellan 5-30 minuter kommer ge en effekt, hur länge effekten sitter i beror dock på hur länge man stretchar totalt sett och det är förmodligen bättre med en längre stretchtid.

Varför ska man inte stretcha?

Förvärrar för överrörliga Risken finns att deras leder sträcks “för långt”, så att de fastnar i ytterlägen där till exempel armen eller benet inte bara är rakt, utan tänjs ännu mer. Att råka hamna i dessa ytterlägen kan vara skadligt, så därför ska man akta sig för att stretcha leder som är överrörliga.

Vad händer om man inte stretchar efter träning?

Att inte tänja ut dem alls ökar risken för att de inte ska bli så långa som möjligt. Istället kan de då bli styva längre fram i livet. Men regelbunden stretching gör gott för vigheten och ser till att stelhet i både leder och senor håller sig borta.

Får man mindre träningsvärk om man stretchar?

Stretchning och uppvärmning har mycket liten eller ingen effekt på träningsvärk. Många upplever ändå att det känns skönt att värma upp innan träningen och att stretcha efteråt. Det bra om du som har ont tar det lite lugnare med träningen eller tränar de muskler som inte värker.

Share this post