Frågor

Nar ska man klippa Hangbjork?

När ska man klippa Hängbjörk?

All beskärning av björk bör ske under perioden juli-augusti-september, JAS. Möjligen kan man sträcka sig till början av oktober, dock under den tiden hängbjörken har kvar löv, så att snitten hinner läka i god tid före vårvintern. Björken savar kraftigt om man beskär för sent.

Hur beskära en björk?

En björk ska inte beskäras i kronan men om de skulle behöva få en högre stam så kan de stammas upp. Det är viktigt att inte beskära björk för mycket eller ta bort för grova grenar eftersom risken för röta är stor. Se till att absolut inte skada barken eftersom den bortskavda nävern inte återbildas.

Vilka träd har näver?

Näver är ett material bestående av det yttre lagret bark från arter i björksläktet. Nävern är alltså trädets skydd mot omgivningen. Den bildas ur ett sammanhängande korkkambium och består av omväxlande lager av vita och gula korkceller som är luftfyllda.

Vad kan man göra av björklöv?

Björkblad är drivande och bra att ta vid ödem, när man samlar på sig vätska i kroppen. Det är urindrivande samt stimulerar njurarna och är virus-och inflammationshämmande. Det är också stimulerande för utsöndringen av slaggprodukter i bindväven. Därför ingår björk ofta i detox och i olja för celluliter.

Hur klipper man en Hängbjörk?

Det är inte farligt att klippa den i den form man vill ha, men det ska förstås ske när den vilar. Den vill stå soligt eller halvskuggigt i fuktig näringsrik jord. Hängbjörken däremot ska helst inte beskäras. Björkar mår inte bra av det.

Hur toppa björkar?

Därför måste du beskära björkar under den period när savflödet är som minst. Den perioden är relativt välkänd och kallas för JAS-perioden. JAS står för juli, augusti och september. Snittytorna torkar snabbare under denna period vilket även minskar risken för svampinfektioner.

När tar man Björknäver?

Man tar näver när björken savar, oftast veckorna kring midsommar. Näver kan antingen tas i flak eller i remsor. Man får loss flaken genom att skära en lodrätt skåra med kniv, och sedan fläka av nävern. Remsorna rivs av diagonalt, så nära fiberriktningen som möjligt.

Vart kan man hitta näver?

Näver är den yttersta delen på björkar. Den korkliknande barken är formbar, motståndig mot röta och isolerar mot kyla. På grund av dess egenskaper har man använt näver under lång tid till husbygge och slöjdade föremål.

Share this post