Frågor

Vad hander om arbetsgivare inte forhandlar?

Vad händer om arbetsgivare inte förhandlar?

Om parterna inte kommer överens Det ligger på arbetsgivaren att planera sin verksamhet så att denne kan fullgöra sin förhandlingsskyldighet. När arbetsgivaren kan anses ha fullgjort sin förhandlingsskyldighet får denne fatta sitt beslut. Om möjligt så kontakta regionkontoret innan förhandlingen avslutas.

Vad måste arbetsgivaren förhandla om?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

Kan man förhandla en rättstvist enligt 11 MBL?

Fremias Medbestämmandeavtalet (som reglerar medbestämmandefrågor) och Huvudavtal (som reglerar rättstvister) kompletterar MBL. I dessa förhandlingsordningar föreskriver att förhandling ska ske såväl lokalt som centralt samt inom vilka frister.

Vilka kan påkalla förhandling enligt 13 1 st MBL?

35 § Uppkommer mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisation, som är bundna av samma kollektivavtal, rättstvist om lön eller annan ersättning till medlem i organisationen, är arbetsgivaren skyldig att omedelbart påkalla förhandling i tvisten.

När behöver man förhandla med facket?

Du är skyldig att förhandla med facket i följande fall: Vid beslut om viktigare förändring av verksamheten. Vid arbetsbrist. Vid övergång av verksamheten från en arbetsgivare till en annan (till exempel vid försäljning av verksamheten).

Vad är en Intressetvist?

En intressetvist rör frågor som inte finns reglerade i avtal eller lag och som endast kan avgöras genom förhandling eller ena partens ensidiga agerande. En intressetvist handlar oftast om sådant som regleras i kollektivavtal och löses inte i domstol utan genom avtalsförhandlingar, medling eller stridsåtgärder.

Hur skriva MBL protokoll?

Ett förhandlingsprotokoll ska innehålla följande uppgifter:

  1. Parter, och vilka som varit närvarande för respektive part.
  2. Datum (och plats)
  3. Tydligt angivet om förhandlingen avslutats i oenighet.
  4. Datum när förhandlingen avslutandes.

Share this post