Blogga

Vad spenderar kommunen pengar pa?

Vad spenderar kommunen pengar på?

Kommunernas kostnader 2020 År 2020 uppgick kommunernas kostnader till totalt 715 miljarder kronor. Kostnaderna för skola och barnomsorg, samt andra pedagogiska verksamheter utgjorde en betydande del av detta, drygt 300 miljarder kronor.

Vilka verksamheter är dyrast i Karlstad kommun?

Skola, vård och omsorg är kärnverksamheter i kommunen. De betalas till allra största delen med skattepengar. Avgifter som till exempel föräldrar betalar för förskoleplats täcker bara en liten del av kostnaden.

Hur får kommunen in sina pengar?

Alla som bor i kommunen och som har en inkomst betalar en del av sin inkomst som skatt till kommunen. Det kallas kommunalskatt. Den skatt som kommunen får kan användas till den verksamhet som kommunen bedriver. Kommunen får också pengar från staten i form av statsbidrag.

Vad betalar kommunen för?

Kommunerna har enligt grundlagen rätt att ta ut skatt av invånarna för att finansiera sin verksamhet. Utöver kommunalskatt kan kommunerna ta ut avgifter för kommunala tjänster som exempelvis barnomsorg eller renhållning och få statsbidrag.

Vad bestämmer en kommunpolitiker?

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i den kommunala organisationen. Kommunfullmäktige beslutar exempelvis om skattesats i kommunen, om budget för olika verksamheter, och väljer kommunstyrelse och kommunalråd.

Vad kostar hemtjänst i Karlstad?

Avgifter för hemtjänst Det finns en maxtaxa vilket innebär att du, oavsett hur mycket hjälp du får aldrig betalar mer än 2.170 kronor per månad exklusive matkostnader. Avgiften påverkas också av dina inkomster och din hyra.

Vad heter en kommuns folkvalda organ?

Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. Man kan säga att det är kommunens motsvarighet till riksdagen. I kommunfullmäktige sitter folkvalda politiker som väljs vart fjärde år.

Share this post