Blogga

Ar studieledighet semesterlonegrundande?

Är studieledighet semesterlönegrundande?

Är studieledighet semesterlönegrundande? Studieledighet innebär vanligtvis att helt löneavdrag görs och att ledigheten inte är semesterlönegrundande. Viss ledighet för utbildning är semesterlönegrundande enligt semesterlagen (17 § SemL).

Hur länge kan man vara tjänstledig för studier?

Som sagt finns det inga direkta krav på hur länge en arbetstagare får vara ledig för studier, men i förarbeten till lagen står det att ledigheten inte får vara längre än vad som är nödvändigt för att uppnå det studiemål som arbetstagaren satt upp i sin studieplan.

Vad säger lagen om studieledighet?

Rätt till ledighet Det är den anställde själv som avgör vad hen vill studera. Det behöver inte vara så kallade nyttiga studier men studierna måste vara planerade. Det betyder inte att utbildningen måste leda till en examen eller betyg, men lagen ger inte rätt till ledighet för renodlade självstudier.

Kan man ta tjänstledigt 50?

Om den anställde ska studera på halvtid har han rätt att vara ledig på halvtid och arbeta resten. Eftersom lagen säger att du som anställd har rätt till den ledighet som du ”behöver” för att fullfölja dina studier så har du rätt att arbeta 50% och vara tjänstledig 50%.

Måste man bevilja tjänstledighet för studier?

Du har rätt till ledighet för deltidsstudier. Rätten omfattar den tid du behöver för studierna. Vid deltidsstudier är du alltså arbetsskyldig under den tid som du inte behöver för att uppnå ditt studiemål. Det krävs att arbetsgivaren har beviljat din ledighet för att den ska börja gälla.

Får jag jobba när jag är tjänstledig?

Svar: Arbetsgivaren har ingen skyldighet att erbjuda arbete under tjänstledigheten. Däremot kan du och arbetsgivaren tillsammans skriva ett separat avtal där ni kommer överens om arbete under studieuppehåll så som lov och helger. Det går även att söka tjänstledighet terminvis och arbeta under sommaren.

Kan man avbryta studieledighet?

Kan jag avbryta min planerade studieledighet och gå tillbaka till jobbet? Ja. Om du har varit ledig i mindre än ett år har du rätt att gå tillbaka till din arbetsplats två veckor efter att du meddelat arbetsgivaren att du har avbrutit studierna. Har du varit ledig i över ett år gäller en månad.

Share this post