Trendig

Hur kan dubbelt sa langt bli fyra ganger storre?

Hur kan dubbelt så långt bli fyra gånger större?

Fenomenet, som kallas ’illusionen av linjäritet’, kommer av att elever då de ska förstora eller förminska flerdimensionella geometriska figurer intuitivt tenderar att utgå ifrån att, om alla sidor görs dubbelt så långa, då blir även arean dubbelt så stor (De Bock et.al, De Bock et al.

Hur många hörn krävs det för att bli en cirkel?

En cirkel har varken sida, hörn eller vinkel.

Hur många sidor har en Triangeln?

En triangel är en geometrisk figur som har tre hörn. I vart och ett av hörnen har triangeln en vinkel och hörnen binds samman av tre sidor. Hörnen i en triangel betecknar vi ofta med stora bokstäver (versaler), till exempel A, B och C som i bilden här ovanför.

Hur beräknar man likformighet?

Två trianglar är likformiga om:

  1. Förhållandet/kvoten/proportionen mellan motsvarande sidor är lika.
  2. Trianglar är likformiga om två motsvarande vinklar är lika. Följden blir då att även den tredje blir lika stor som sin motsvarande vinkel.

När gäller likformighet?

För att två månghörningar ska vara likformiga så måste motsvarande vinklar vara lika stora och förhållandet mellan motsvarande sidor lika stora.

Hur räknar man ut arean på en cirkel åk 6?

Vi får ett exempel hur vi kan beräkna arean på cirkeln i filmen där radien är 3cm. När vi beräknar arean på ett ungefär får vi: 3 x 3 x 3 = 27 cm². Om vi beräknar arean mer exakt och använder oss av π får vi arean: π x 3 x 3 = 28,26 cm². Det betyder att det är rimligt att räkna med π ≈ 3 då 27 är nära 28,26.

Hur betecknar vi en triangel?

I en triangel gäller att en sida som befinner sig mittemot ett hörn A, kallas den motstående sidan, och betecknas med den lilla bokstaven (gemenen) som motsvarar hörnets beteckning. Till exempel är sidan som är motstående hörnet A en sida som vi betecknar a. Har vi en triangel ∆ABC så kan vi alltså beteckna dess sidor a, b och c.

Vad gäller i en likbent triangel?

Enligt Pythagoras sats gäller för en rätvinklig triangel med sidorna a, b och hypotenusan c a 2 + b 2 = c 2. I en likbent triangel kan man rita en triangel där höjden h är en sida, halva sidlängden x 2 är en sida samt hela sidlängden x är hypotenusan, x 2 2 + h 2 = x 2.

Varför är triangeln rätvinklig?

Därför är triangeln rätvinklig. Det gör det enkelt att beräkna triangelns area. Om vi låter sidan BC vara triangelns bas och sidan AC vara triangelns höjd, då kan vi beräkna triangelns area så här: A t r i a n g e l = b ⋅ h 2 = 4 ⋅ 3 2 = 12 2 = 6 c m 2. Alltså är triangelns omkrets 12 cm och triangelns area 6 cm 2.

Share this post