Rekommendationer

Hur manga ar gar man i skolan i Somalia?

Hur många år går man i skolan i Somalia?

Att de flesta somalier levt som nomader har alltid gjort det svårt för barnen att gå i skolan. På 1970-talet skapades en sjuårig grundskola. Införandet av ett somaliskt skriftspråk 1972 följdes av en kampanj för läs- och skrivkunnighet.

Vad är skillnaden mellan Sverige och Somalia?

Länderna är nästan lika stora till ytan, Somalia är lite större och länderna har ungefär lika många invånare. Det skiljer sig med ca 500 000 invånare fler i Somalia. Länderna har olika styrning, Sverige styrs med parlamentrisk demokrati & konstitutionell monarki.

Hur många går i skolan i Somalia?

I Somalia går endast drygt 710 000 barn i skolan, av totalt cirka 1,7 miljoner barn i skolåldern. 37 procent av de som går i skolan är flickor.

Får flickor gå i skolan i Somalia?

Problemet med att flickor inte får gå i skolan är värst i länder där fattigdomen är stor och där det råder konflikter. Länderna kring Sahara (tex Nigeria, Somalia, Eritrea, Sudan, Etiopien) och södra Asien (tex Afghanistan, Pakistan, Yemen) räknas till de områden där flickor är värst drabbade.

Hur många barn börjar grundskolan i Somalia?

I hela Somalia går bara kring 40 procent av barnen i någon form av skola.

Varför får Somalia bistånd från Sverige?

Ett övergripande mål för Sveriges samarbete med Somalia att bygga upp motståndskraft i det somaliska samhället som efter decennier av konflikt och återkommande naturkatastrofer är mycket skört. Sverige är en stor och viktig givare till Somalia, både när det gäller utvecklingsbistånd och humanitärt stöd.

Får tjejer gå i skolan?

Även fler flickor går i skolan än någonsin förut. Antalet flickor som inte går i skolan har minskat med 79 miljoner sedan 1995 (2). Totalt går idag 90 procent av världens barn i låg- och mellanstadieåldern i skolan. I drygt två av tre länder är det dessutom lika många flickor som pojkar som går i skolan.

Share this post