Allmänning

Hur raknar man ut uppskjuten skatt?

Hur räknar man ut uppskjuten skatt?

Exempel på uppskovsbelopp Om skatten på vinst vid bostadsförsäljningar exempelvis skulle vara 25 procent den dag ditt uppskovsbelopp ska beskattas, kommer du att få betala 125 000 kronor i skatt (25 procent av 500 000 kronor) i stället för 110 000 kronor.

Hur fungerar uppskjuten skatteskuld?

En uppskjuten skatteskuld är en temporär skuld avseende inkomstskatt som uppstår på grund av att en redovisningsenhet har värderat en tillgång till ett redovisningsmässigt värde som överstiger det skattemässiga värdet eller har värderat en skuld till ett redovisningsmässigt värde som understiger det skattemässiga …

Hur deklarerar man uppskjuten skatt?

Uppskjuten skatteskuld redovisas på konto 2240 Avsättningar för uppskjutna skatter. Årets förändring debiteras eller krediteras konto 8940 Uppskjuten skatt.

Hur uppstår uppskjutna skattefordringar?

En uppskjuten skattefordran är en tillfällig fordran avseende inkomstskatt som uppstår på grund av att en redovisningsenhet har redovisat en skattemässig förlust eller på grund av att en tillgång har ett redovisningsmässigt värde som understiger det skattemässiga värdet.

Vad är en latent skatteskuld?

Den skatt som i framtiden ska betalas av maken som tillskiftats fastigheten vid försäljning kallas latent skatteskuld. För att hon eller han ska kompenseras för denna skuld ska det vid värderingen av fastigheten dras av en motsvarande summa från fastighetens värde.

När används konto 1640?

Den negativa skatteskulden kan bokas över till konto 1640 (”Skattefordringar”). Notera att det normalt inte är nödvändigt att göra denna bokföring, utan det primära är att balansräkningen i årsredovisningen inte innehåller negativa skulder.

När redovisas uppskjuten skatt?

När ska uppskjuten skatt redovisas i en koncernredovisning? När det gäller koncernredovisning ska uppskjuten skatt bland annat redovisas på obeskattade reserver, övervärden och andra resultatpåverkande poster som hade påverkat beräkningen av aktuell skatt i ett av dotterbolagen.

Måste man redovisa uppskjuten skatt?

Ett företag ska som huvudregel redovisa en uppskjuten skatteskuld för alla skattepliktiga temporära skillnader, en uppskjuten skattefordran för alla avdragsgilla temporära skillnader, men även en uppskjuten skattefordran för möjligheten att i framtiden använda skattemässiga underskottsavdrag och andra outnyttjade …

Vad är en uppskjuten skatteskuld i framtiden?

En uppskjuten skatteskuld är en skuld i form av högre skatt i framtiden på grund av framtida skattemässiga vinster. Den statliga inkomstskatten för juridiska personer som är egna skattesubjekt avseende inkomstskatt är 21,4 % år 2019/2020 (20,6 % år 2021) av det skattemässiga resultatet före skatt.

Hur kan du räkna ut din skatt?

I tjänsten Räkna ut din skatt kan du enkelt göra en skatteberäkning. Du kan använda tjänsten om du till exempel har sålt en bostad, funderar på att flytta, har ett företag eller om du helt enkelt är nyfiken på din skatt. Du kan också räkna ut hur mycket rot- eller rutavdrag du kan få.

Varför inte redovisa uppskjuten skatt?

K2-regler. Företag som tillämpar K2 får enligt punkterna 11.5 ,13.3 och 16.4 inte redovisa uppskjuten skatt, varför endast aktuell skatt ingår i skattekostnaden/-intäkten i resultaträkningen. Någon upplysning om sådan skatt ska inte heller lämnas.

Share this post