Frågor

Hur ska man lara sig danska?

Hur ska man lära sig danska?

Jag har märkt att det effektivaste sättet att lära sig förstå danska är att träffa danskspråkiga personer så ofta som möjligt: man ska göra bort sig om och om igen genom att fråga flera gånger ”Va sa du?” efter varannan mening. Småningom börjar man förstå sin diskussionskamrat en aning bättre.

Vad är typiskt för danskan?

I den danska texten finns det många b, d och g där den svenska och norska istället använder p, t och k. Man brukar säga att danskan föredrar mjuka konsonanter, medan norskan och svenskan föredrar hårda konsonanter. Skillnaderna speglas också i uttalet.

Hur kom danskan till?

Danska

dansk
Talas i Danmark Färöarna Grönland Tyskland
Region Norden
Antal talare 6 miljoner
Officiell status

Är danska svårt?

I undersökningen uppger 65 procent av svenskarna och 50 procent av norrmännen att danska är svårt att förstå. Samma svårigheter med svenska har 51 procent av danskarna och 17 procent av norrmännen. Norska är det språk som totalt sett ställer till med minst problem.

Hur man förstår danska?

Hur förstår man danska? Ett av de stora problemen med det danska uttalet är att det oftast bara är betonade ord som markeras tydligt i talspråk. Obetonade stavelser blir svåra att uppfatta för den som talar svenska eller norska. Flera vokaler uttalas annorlunda i danska och svenska.

Vad är skillnaden mellan svenska och danska?

Några tydliga skillnader mot svenskan är att norska och danska använder bokstäverna æ och ø för ä och ö, oftast kk istället för ck, och ks istället för x. Men hur skiljer man då på danska och norska? I tal brukar det inte vara svårt, eftersom uttalet av språken är så olikt. I skrift är det svårare.

När kom det danska språket?

Historiskt sett har de skandinaviska språken (danska, norska och svenska) uppstått ur ett och samma språk, urnordiskan. Omkring år 800 brukar man räkna med att de skilda språken började utvecklas. I Norden talas två andra språk som är nära besläktade med de skandinaviska språken: isländska och färöiska.

När uppkom danskan?

1500- och 1600-talen Under 1500-talet etablerades ett skrivet danskt riksspråk. Kristian III:s danska bibel trycktes 1550.

Share this post