Rekommendationer

Vad ar det som paverkar en ledares resistivitet?

Vad är det som påverkar en ledares resistivitet?

Resistiviteten förorsakas bland annat av att elektronerna i ett material kolliderar med atomer som inte sitter på rätt plats i kristallgittret. Vid högre temperaturer vibrerar atomerna mer intensivt och därmed ökar i metaller resistiviteten.

Varför har Kromnickel högre resistans än koppar?

Koppar är ett exempel på en god ledare (låg resistivitet), kromnickel är, för en metall, en dålig ledare. Det beror till en del att kromnickel är en legering (blandning av olika metaller) så den bildar ett mer oregelbundet gitter **.

Vilka faktorer påverkar resistans?

Ett annat ord för resistans är motstånd….Ledare och resistans

  • Materialet. Ledaren ska helst vara av metallerna silver, koppar eller guld.
  • Tjockleken. Stor diameter på ledaren är bättre än en liten diameter.
  • Längden. En kort ledare ger lägre förluster.
  • Temperaturen. Lägre temperatur ger bättre ledningsförmåga.

Vad betyder ordet resistans?

Resistans är ett mått på motsatsen till strömflöde i en elektrisk krets. Resistans mäts i ohm, som symboliseras av den grekiska bokstaven omega (Ω). Ohm är uppkallad efter Georg Simon Ohm (1784–1854), en tysk fysiker som studerade förhållandet mellan spänning, ström och resistans.

Vad händer när resistansen ökar?

Resistans är ett visst slag av strömbegränsande förmåga hos en elektrisk krets. Ju högre resistansvärde kretsen har, desto högre spänning krävs för att driva en ström av en viss storlek genom kretsen.

Vad krävs för att ström ska kunna flyta kontinuerligt?

För att det i en elektrisk krets ska gå en kontinuerlig ström, måste kretsen innehålla ett element som fungerar som källa till elektrisk energi, en elektromotorisk kraft. Detta kan exempelvis vara ett batteri, en solcell eller en generator. När ett batteri kopplas till ett motstånd, går en ström genom kretsen.

Share this post