Blogga

Hur bildas Podsoljord?

Hur bildas Podsoljord?

Podsoler bildas i områden där vegetationen domineras av barrskog, ljung och mossa. Den process där ämnen såsom järn och aluminium lakas ut från markskiktets övre lager och fälls ut i en så kallad anrikningshorisont (rostjord). Bildar jordmånen Podsol.

Vilken jordmån är vanligast i Sverige?

I Sverige dominerar två jordmånstyper: brunjord (lövskogar) och podsol (vanligast i barrskog). Jordmånen består av olika lager, så kallade horisonter.

Vilken jordmån finns i barrskog?

Barrskogen växer ofta på en grund av bergarterna granit och gnejs, vilket bidrar till ett lågt pH-värde i marken. Jordmånen som den svenska barrskogen växer i och skapar är av typen podsol. Den är blek en bit nedanför ytan. Ph-värdet i en granskog är lågt på grund av syror som frigörs från barren och berggrunden.

Vilken är den vanligaste jordmånen?

Podsol är en jordmån, som framförallt återfinns i barrskog på norra halvklotet, tajgan. Den är Sveriges vanligaste jordmån, och täcker ca 70 % av Sveriges landyta. Även stora delar av nordvästra Ryssland, Finland och Norge består till stor del av podsol. Ordet härstammar från ryskans pod (under) och zola (aska).

Vad menar författaren med O horisonten e horisonten och B horisonten?

En horisont som skiljer sig från A-, E- och C-horisonterna i färg och/eller struktur. B-horisonten är i svenska jordmåner oftast en anrikningshorisont i vilken järn, aluminium och/eller humus anrikas. Ofta är B-horisonten uppdelad i flera delhorisonter.

Vad skiljer en brunjord från en podsol?

Det sker ingen mämnvärd omblandning av jordlagren i en podsol och därför kan du tydligt se skikten om du gräver några decimeter ner i marken. Brunjord kännetecknas av att det översta jordlagret är omblandat.

Vad är en jordmån och ge exempel?

Jordmåner består av olika horisonter och är 1-2 meter djup. Horisonterna skiljer sig bland annat i jordarter, färg och kornstorlek. Förna är den översta delen i markskiktet och består av organiskt material. Översta skiktet på marken kallas förna och består av organiskt material.

Vilka länder har barrskog?

Vanligen åsyftas det sibiriska barr- och urskogsområdet, men ordet används inom geografin som generell beteckning för barrskogsbältet på norra halvklotet, från Norge genom Sverige och Finland till Sibirien i Ryssland, samt i Nordamerika från Alaska genom Kanada till atlantkusten.

I vilka länder finns det barrskog?

Den norra tempererade zonen innefattar norra delen av den Nordamerikanska kontinenten, Norra Europa och Norra Asien. Den södra tempererade zonen håller naturligt förekommande barrskog i Sydamerika, på Tasmanien och på Nya Zeeland.

Vad är en jordmån?

Med jordmån menas den övre delen av marken som påverkas av organismer, vatten och klimat och därmed förändrats i något eller några avseenden.

Hur bildas våra jordmåner?

Överallt där det förekommer en jord- eller bergart, luft, vatten och organiska substanser, så kallad förna, bildas jordmån. Dess egenskaper beror på faktorer som klimat, vegetation, djurliv, geologi och topografi. Jordmåner uppvisar i regel en utpräglad skiktning, så kallade horisonter, ner till cirka en meters djup.

Share this post