Trendig

Hur ar spraket i ett reportage?

Hur är språket i ett reportage?

Språkligt skiljer sig ett reportage inte från andra artiklar förutom att du har möjlighet att använda ett lite mer målande språk. Det är viktigt att inte krångla till det med svåra ord och invecklade meningar, då tappar läsaren snabbt intresset. Tänk istället på att använda ett varierat språk.

Vad är ett Personreportage?

Vi går igenom vad reportage är, hur man skriver reportage, analyserar reportage samt skriver egna personreportage. Vi kommer att gå igenom vad reportage är, hur man skriver och hur de är uppbyggda. Sedan kommer du att få förbereda en intervju och utifrån den skriva ett eget reportage.

Hur långt brukar ett reportage vara?

Det här är något man får prova sig fram vad som passar en bäst. Det är viktigt att språket i ingressen är tydlig och att man tar bort alla onödiga ord. Tänk på att den inte behöver vara så lång utan tre till fem meningar brukar räcka. Precis som nämndes tidigare så kan reportaget handla om precis vad som helst.

Vad är skillnaden mellan en artikel och ett reportage?

Ett reportage är en text som har samma uppbyggnad som en artikel med rubrik, ingress och brödtext men den är lite längre och innehåller person- och miljöbeskrivningar. Det som också skiljer är att reportage är mer personligt skrivna med ett ledigare språk än en artikel.

Vilka typer av reportage finns det?

FAKTATEXTER

  • Nyhetsartikel.
  • En nyhetsartikel är alltid skriven av en journalist, antingen på den tidning där texten publiceras, eller på en nyhetsbyrå som har skickat ut texten till tidningen. En nyhetsartikel brukar vara lätt att känna igen.
  • Notis.
  • Reportage.
  • Referat.
  • Intervju.
  • Personporträtt.
  • Ledare.

Vilken texttyp är artikel?

Artiklar är den vanligaste formen av text i en dagstidning och skrivs av journalister. Överst står en fångande rubrik som sedan följs av en ingress (som är en kort sammanfattning av det viktigaste av artikeln som helhet). Ingressens uppgift är att göra läsaren nyfiken på att läsa resten av artikeln.

Share this post