Blogga

Vilka ar de tre olika orsakerna till 1970 talets ekonomiska problem?

Vilka är de tre olika orsakerna till 1970 talets ekonomiska problem?

a) hög inflation men låg arbetslöshet. Priserna och lönerna var högre än omvärldens. Minskad export, låga vinster. Stor statsskuld.

Vad var den bakomliggande orsaken till den svenska bankkrisen i början av 1990 talet Hur agerade statsmakterna för att lösa situationen?

A)Hög inflation men låg arbetslöshet. Priserna och lönerna var högre än omvärldens. Vilket ledde till minskad export, låga vinster och stor statsskuld. Kreditmarknadens avreglering och höjda räntor anses ha bidragit till den bankkris Sverige drabbades av i början av 1990-talet.

Vilken ekonomisk politik användes i Sverige för att bekämpa inflationen under 1970 och 1980 talet förklara?

Sverige hade under delar av 1970- och 1980-talet högre inflation än omvärlden. Vilken ekonomisk politik användes för att bekämpa dessa problem? Det var skiftet från finanspolitik till penningpolitik.

Vad är guldmyntfot Quizlet?

Vad betyder guldmyntfot? När valutan kan bytas mot guld t. ex. i landets centralbank.

Vad hände med ekonomin 1970?

Tillväxten var hög år 1970 och för att inte riskera överhettning i ekonomin samt att stärka bytesbalansen genomförde den dåvarande socialdemokratiske finansministern Gunnar Sträng en åtstramning av ekonomin, vilket kom att orsaka låg tillväxt och ökande arbetslöshet under åren som följde.

Vad var 90 talskrisen?

I början på 90-talet gick Sverige in i en djup ekonomisk kris. BNP föll med 5 procent, sysselsättningen minskade med 500 000 personer och statsfinanserna kollapsade. Krisen skapades genom de spridningseffekter som nedgången på bostadsmarknaden fick i Sveriges ekonomi.

Vad händer vid en finanskris?

Till en finanskris hör ofta ett föregående börsras till följd av spekulation eller att en ”bubbla” spricker, och de leder till en finansiell kris med arbetslöshet, fattigdom och sociala missförhållanden. Ofta inbegriper en finanskris en bankkris, men det kan också ta sig uttryck i en valutakris.

Vad menas med att US dollarn är reservvaluta vilka fördelar ger det USA?

Då kan centralbanken stödköpa sin valuta eller höja räntan för att öka efterfrågan. För att skapa jämvikt mellan ex kronan och dollarn kan Riksbanken sälja dollar från valutareserven eller låna dollar utomlands (utbud av dollar ökar, priset sjunker). Efterfrågan och utbud bestämmer växelkursen.

Share this post