Frågor

Hur raknar man ut n-vardet?

Hur räknar man ut n-värdet?

För att ta fram N-värdet krävs följande uppgifter:

  1. Fordonets totalvikt (kg).
  2. Fordonets tjänstevikt (kg).
  3. Totalvikt på främre axel (eller kopplingspunkt) eller axelkombination (kg).
  4. Tjänstevikt på främre axel (eller kopplingspunkt) eller axelkombination (kg).

Vad är N värde lastbil?

N-värde Värde som talar om var lastens tyngdpunkt på flaket ska ligga i förhållande till den främsta av fordonets bakaxlar. Om det står ett minustecken framför N-värdet betyder det att lastens tyngdpunkt ska placeras bakom axeln. Om minustecken saknas ska tyngdpunkten placeras framför axeln.

Vilka faktorer påverkar lastens placering?

Beroende på var lastens viktcentrum placeras kommer lastens vikt att fördelas mellan fram och bakaxel till Flf och Flb. Summan av dessa krafter är fordonets bruttovikt. Fordonets totalvikt bestäms av flera faktorer som tillåten axelbelastning eller en bestämd skattevikt.

Vad är DC värde?

Dc-värdet är ett referensvärde för den horisontella kraften mellan lastbil och släp med stel dragstång. Här måste du också ta hänsyn till vertikalkrafter. V-värdet är ett referensvärde för den vertikala kraften. Detta värde skiljer sig mellan luftfjädrade fordon och fordon med annan typ av fjädring.

Hur räknar man ut axeltryck?

Framaxel får maximal ha ett tryck av 10 ton på en BK1 väg. Vår exempellastbil får maximal ha ett framaxeltryck på 7 500 kg enligt registreringsbeviset. Den lägre av dessa vikter är den man ska räkna med, alltså 7 500 kg. Den drivande axeln (bakaxeln) får enligt tabellen maximal ha ett tryck av 11,5 ton.

Vilka krav ställs på lastsäkring?

Kravet på lastsäkring i färdriktningen (framåt) sänks från 1,0 till 0,8 gånger lastens vikt. Styrkan i låsningsdon, förstängningsanordning, surrningsdon eller annan flyttbar lastsäkringsutrustning ska verifieras genom märkning eller certifikat. Många detaljkrav för olika lasttyper försvinner.

Vilka vagnar har DC värde?

Dc-värdet är ett referensvärde för horisontella krafter mellan lastbil och släpfordon med stel dragstång. S-värdet anger den vertikala statiska stödlast som släpfordonet med stel dragstång överför till lastbilen. S-värdet mäts vid kopplingspunkten.

Vilka är grundkraven för sammankoppling?

Vilka grundkrav ska vara uppfyllda på nyregistrerade lastbilar/släpfordon innan de får sammankopplas? Släpet totalvikt får inte överskrida de värden som anges i lastbilens registreringsbevis om hur mycket lastbilen får dra. Kopplingsanordningarna måste vara avsedda för varandra.

Vad innebär axeltrycket?

Axeltrycket är vikten som vilar på vägen för de hjul som tillhör en axel. Den är normalt maximalt 10 ton i många länder, och skyltas vid lägre vikt.

Hur stor del av axeltrycket på en fullastad motviktstruck ligger på framaxeln?

Axeltrycket anger hur högt trycket från en hjulaxel är mot underlaget. På en fullastad motviktstruck ligger ca 90 % av totalvikten på framaxeln.

När räknas godset som Förstängt?

I en lastsektion/rad får du ha ett sammanlagt mellanrum upp till knappt 15 cm (höjden på en Europa-pall). Om det sammanlagda mellan- rummet överstiger 15 cm räknas det inte som förstängt. Utan att förstänga godset kan man hindra det från att glida och tippa med hjälp av friktion och surrning.

Share this post