Allmänning

Vad innebar effektivt?

Vad innebär effektivt?

Ordet effektiv är en synonym till verkningsfull och fruktbärande och kan bland annat beskrivas som ”som ger bra (och snabbt) resultat, verkningsfull”. Ordet är motsatsen till ineffektiv.

Vad är skillnaden på produktivitet och effektivitet?

Effektivitet är ett mått på graden av måluppfyllelse. Produktivitet i sin enklaste form innebär en förmåga att producera något. Produktivitet har i motsats till effektivitet inget att göra med hur du nyttjar dina resurser utan handlar främst om att producerade ett antal enheter.

Vad betyder åtsittande?

Åtsittande betyder i stort sett samma sak som snäv.

Är effektivare ett ord?

De flesta adjektiv böjs med ändelser – både korta, enstaviga ord och ord som händig (händigare, händigast), effektiv (effektivare, effektivast) och intressant (intressantare, intressantast). Det finns emellertid vissa adjektiv som alltid ska böjas med mer(a) och mest.

Vad skapar effektivitet?

Effektivitet handlar om att rätt person gör rätt saker vid rätt tid. Då ökar medarbetarnas kapacitet och verksamhetens konkurrenskraft. Effektivitet är allas ansvar och en viktig faktor för att vi ska trivas på vår arbetsplats.

Hur definieras effektivitet i produktionen?

Effektivitet handlar om att nå sina mål eller resultat med god kvalitet och till en rimlig kostnad. För att ni ska kunna följa upp arbetet behöver ni ha en tydlig bild av vad myndigheten vill uppnå. Därför behöver ni sätta upp mätbara mål för de planerade insatserna.

Vad betyder ordet effektivisering?

En effektivisering av en verksamhet innebär, med normalt språkbruk, att man levererar tjänster i samma eller högre omfattning och med samma eller högre kvalitet, men med en lägre resursförbrukning.

Vad är produktiviteten?

Produktivitet är ett användbart mått på effektiviteten i produktionen. Man mäter den genom att dividera förädlingsvärdet, alltså värdet på det som produceras, med antalet arbetade timmar. Om produktionen skapar ett stort värde per arbetstimme är produktiviteten hög och tvärtom.

Är åtsittande byxor?

Bör det då också heta tajts om åtsittande byxor? Svar: Ja, tajt och tajts går bra, men den som vill uttrycka sig lite striktare väljer åtsittande i stället för tajt. Tajts blir ett pluralt ord liksom byxor, och böjs tajtsen i bestämd form.

Vad är kontroversiellt?

Kontroversiell betyder i stort sett samma sak som omtvistad.

Vad menas med ineffektiv?

Ineffektiv betyder ungefär detsamma som verkningslös.

Vad är effektivisering?

Men åter till frågan vad en effektivisering innebär. Kortfattat så bör det innebära något i stil med att: leverera tjänster i samma eller högre omfattning och med samma eller högre kvalitet, men med en lägre resursförbrukning.

Share this post