Frågor

Vad hander med mensen nar man tar Ppiller?

Vad händer med mensen när man tar Ppiller?

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du mens. Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt sista p-piller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

När kom p-piller till användning?

P-pillret introducerades i USA 1960 och kom till Sverige 1964. De första p-pillren innehöll höga doser östrogen som gav kraftiga biverkningar. På 1970-talet lyckades man få fram p-piller med mycket lägre halter av östrogen. Då introducerades också minipillret som enbart innehåller gestagen.

Varför ska man ta p-piller samma tid varje dag?

Det viktiga med p-piller är att man tar dem regelbundet, men att du ibland tar dina p-piller klockan 7 och ibland klockar 10 spelar ingen roll. Det viktiga är att det inte går mer än 36 timmar mellan två piller, eftersom du då inte längre har ett säkert graviditetsskydd.

Hur påverkas mensen av dagen efter piller?

Efter att du tagit ett akut-piller kan du må illa, få huvudvärk och ont i magen. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn. När du har tagit ett akut-p-piller är det vanligt att mensen kommer antingen lite tidigare eller senare än väntat. Det är också vanligt med mellanblödningar.

Hur stor är chansen att bli gravid om man missar ett p-piller?

På kartorna med 21 tabletter kan du göra ett uppehåll några dagar innan du börjar på nästa karta. Det är viktigt att du tar dina p-piller vid samma tidpunkt varje dag. Ditt skydd mot graviditet kan bli sämre om du glömmer att ta ett p-piller. Vad du ska göra om du glömmer ett p-piller beror på var på kartan du är.

Hur länge kan man skjuta upp sin mens?

Du påbörjar behandlingen ungefär 3 dagar till 1 vecka innan du ska få din mens beroende på vilket läkemedel du tar. Du kan alltså inte stoppa mensen när du redan har fått den. Behandlingen hindrar slemhinnan i livmodern från att blöda och kan tas i maximalt 14 dagar.

Share this post