Blogga

Ar parkeringsplats en lokal?

Är parkeringsplats en lokal?

En parkeringsplats utomhus är ett arrende och 8 kap Jordabalken (JB) gäller. För parkering inomhus, även om du inte hyr en viss specifik plats, gäller 12kap JB (även kallad hyreslagen). Om parkeringen är belägen utomhus gäller att det ska finnas ettskriftligt avtal enligt 8 kap 3 § JB.

Vem äger parkeringsplatser?

Den mark som är er, äger ni och kan bestämma vad ni vill göra där, där råder markägarens regler. Markägaren kan, enligt lag om kontroll avgift vid olovlig parkering, upplåta mark eller förbjuda parkering. Det betyder att markägaren kan helt bestämma vem som får parkera och vad det är för villkor för parkeringen.

Vilken momssats?

12 procent moms gäller för till exempel livsmedel, restaurangbesök, hotell och konstverk som konstnären säljer själv. 6 procent moms gäller till exempel för tidningar, böcker, taxi-, buss-, flyg- och tågresor i Sverige, konserter med mera. Skattesatsen 6 procent gäller ofta, men inte alltid, inom kulturområdet.

Hur bokför man parkeringsavgift?

Företagets utgifter för parkering avseende ägda eller leasade/hyrda bilar kan bokföras på ett enda konto för personbilskostnader respektive lastbilskostnader, exempelvis i kontogrupp 56 Kostnader för transportmedel.

Var gäller boendeparkering?

Ditt tillstånd gäller inom det område du är folkbokförd. Som besökare får du parkera på platser som har skyltar för boendeparkering, men du måste betala ordinarie taxa. Om du har tillstånd inom till exempel område Va (Vasastan) får du boendeparkera på platser med skylten ”Boende Va”.

Vem ringer man om felparkerade bilar Stockholm?

Tyck till om trafik- och utemiljö Använd appen Tyck till eller skicka in ditt ärende via vår e-tjänst. Du kan även ringa oss och lämna din felanmälan på telefonnummer: 08-651 00 00.

Var bokförs parkeringsavgifter?

En kostnad för skattefria parkeringsavgifter vid tjänsteresor bokförs normalt i kontogrupp 58 och momsen redovisas som ingående moms (negativ skuld) för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person.

Share this post