Populära

Hur stor andel av alla trafikolyckor alkohol?

Hur stor andel av alla trafikolyckor alkohol?

Alkohol- och drogrelaterade dödsolyckor Av Trafikverkets djupstudier av dödsolyckor framgår att antalet omkomna alkoholpåverkade personbilsförare årligen är omkring 20 personer, vilket utgör cirka 20–25 procent av de omkomna personbilsförarna. Totalt omkom 53 personer i alkohol- eller drogrelaterade olyckor under 2019.

Vad gör man för att uppnå nollvisionen?

Motivering

  1. Sänka hastigheten i vägtrafiken.
  2. Förbjuda användning av kommunikationsutrustning för bilförare.
  3. Få bort alkohol och droger från vägtrafiken.
  4. Öka andelen kollektivtrafik bland personresorna.
  5. Föra över en del av godstrafiken på vägarna till spår och sjöfart.
  6. Se till att bilbälten alltid används av alla i fordonet.

Vilken är vanligen den svagaste länken orsaken till en olycka i samspelet mellan förare och fordon?

I Nollvisionens anda måste man därför se vägtrafiksyste- met som en helhet där de olika delarna trafikant, väg och fordon samverkar, men där trafikanten utgör den svagaste länken. Nollvisionen förutsätter en harmoni mel- lan trafikant, fordon och väg så att det våld som kroppen utsätts för vid en olycka minimeras.

Hur många olyckor sker i trafiken varje år på grund av alkohol?

Statistik och undersökningar angående alkohol i trafiken Varje år dör ca 75 personer i olyckor där alkohol har varit inblandat. Ca en av fem personbilsförare som omkommer i trafiken har alkohol i blodet.

Hur når vi Nollvisionen?

Att närma oss nollvisionen är endast möjligt om vi kombinerar åtgärder som förstärker varandra. Detta kan ske genom olika slag av informationskampanjer och olika slag av trafikantutbildningar där vi alla tar vårt ansvar – politiker, myndigheter och trafikanter.

Vad är nollvisionens mål?

Ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor i Sverige. Riksdagen fattade 1997 beslut om nollvisionen, det vill säga visionen om ett framtida vägtransportsystem som inte hotar människors liv och hälsa.

Share this post