Frågor

Vilka lander anvander sig av protektionism?

Vilka länder använder sig av protektionism?

Andra länder som också har gått i mer protektionistisk riktning under senare år är Indien och Ryssland. Där handlar det till exempel om ökade skattesubventioner för tjänsteexport (Indien) eller beslut om att köpa in skolbussar och ambulanser från enbart inhemska leverantörer (Ryssland).

På vilka håll ökar protektionismen i världen?

Sedan 2008 har sådana åtgärder ökat markant. Mer än så kallade liberaliserande åtgärder som river handelshinder enligt Kommerskollegiums sammanställning. Flest nya hinder har rests i Indien, USA och Ryssland.

Vilka nackdelar finns med protektionism?

Sammantaget skulle en ökad protektionism hämma värl- dens produktion av varor och tjänster och sannolikt minska efterfrågan på svensk export. Samtidigt skulle en fördyrad import av såväl konsumentvaror som insatsvaror ge en tillfälligt högre inflation i de länder som höjer sina handelshinder.

Varför ökar protektionism?

Icke-tariffära handelshinder är svåra att kvantifiera, vilket medför att protektionismen kan öka utan att det tydligt märks. I kombination med att icke-tariffära handelshinder påverkar exportörer från olika länder på olika sätt är det en förklaring till att de anses vara mer skadliga än tariffära handelshinder.

Vilka styrkor och svagheter har protektionism jämfört med frihandel i dagens läge?

Genom att använda sig av protektionistiska åtgärder skjuter man således sig själv i foten eftersom det gör de samhällsviktiga produkterna mindre tillgängliga. Att öka självförsörjningen genom att ”flytta hem” jobb kräver därutöver protektionistiska åtgärder såsom tullar och subventioner.

Vilka för och nackdelar finns med protektionismen?

Även om protektionism kan innebära vissa fördelar på kort sikt, framförallt i fattiga länder eller utvecklingsländer, så riskerar obegränsad protektionism att så småningom skada landets förmåga att konkurrera i internationell handel.

Share this post