Frågor

Vad ar Utmarkningsansvarig?

Vad är Utmärkningsansvarig?

Utmärkningsansvarig kan vara vägarbetare, ansvarig arbetsledare, platschef, projektledare och byggledare. Personal som ingår inom BAS-P och BAS-U:s ansvarsområde med ett ansvarsåtagande ska ha kompetens enligt nivå 3A. Personal som upprättar trafikanordningsplaner förutsätts även ha denna utbildning.

När krävs arbete på väg?

För att du ska få arbeta vid vägarbeten på Trafikverkets vägar krävs det att du har allmän grundkompetens, dvs Arbete på väg Steg 1.1. Kompetenskravet ställs på alla som arbetar på vägen oavsett vilken tid arbetet tar eller vilka arbetsuppgifter som utförs.

Vilka kurser behövs för arbete på väg?

Våra kurser inom Arbete på väg vänder sig till personer som utför arbete inom vägområdet. Grundkompetens består av tre inriktningar, allmän grundkompetens, grundkompetens för att framföra väghållningsfordon och grundkompetens för att få utföra vägarbete.

Vad händer om man inte har arbete på väg?

Den kompetens inom ”Arbete på väg” som Trafikverket kräver framgår i respektive kontrakt, med hänvisning till aktuellt kravdokument TDOK 2018:0371. Om du inte jobbar i ett kontrakt som Trafikverket upphandlat så omfattas du inte heller av Trafikverkets APV kompetenskrav.

Hur kan höjder och lutningar för vägarbeten kontrolleras under mark arbetets gång?

En annan viktig del att ha kunskap i är vilken lutning som bör eftersträvas på olika ytor vid projektering, är det en parkering som projekteras bör lutningen vara 1-2% medan lutningen ut från ett hus bör vara minst 2-3%. Detta för att få en fungerande avvattning, vilket inte alltid är lätt att lösa optimalt.

Vad krävs för att vara Flaggvakt?

Utbildningen vänder sig till dig som ska agera flaggvakt vid ett vägarbete eller andra områden där det behövs trafikdirigering, tex vid en byggutfart. Utbildningen syftar till att du ska känna dig säker i din roll som flaggvakt. Den utgår ifrån de säkerhets- och arbetsmiljökrav som finns när du arbetar som vakt.

När krävs APV?

Kompetens för arbete på väg, APV Grundkompetensen i steg 1 bekräftas av arbetsgivaren med ett kompetensintyg. För alla som utför arbete på vägen som är upphandlad av Trafikverket. För förare av väghållnings- och transportfordon samt utförare av transporttjänster. För vägarbetare eller liknande.

Share this post