Populära

Kan man aka utomlands nar man ar arbetslos?

Kan man åka utomlands när man är arbetslös?

Ja, det går faktiskt. Fast bara inom EU/EES och Schweiz och endast under 3 månader. Det är viktigt att ansöka om det och prata med oss innan du åker. Ett av kraven är att du måste ha varit arbetslös på heltid i minst 4 veckor i Sverige.

Kan man få Akassa om man bor utomlands?

Om du är arbetslös i Sverige kan du få behålla ersättningen från a-kassan medan du reser till ett annat EU/EES-land eller Schweiz för att söka jobb. Men först måste du ansöka om intyget U2 från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). När intyget är beviljat kan du påbörja din sökanderesa.

Får man söka jobb utomlands arbetsförmedlingen?

Ekonomiskt stöd när du söker jobb utomlands Du måste vara inskriven hos oss samt söka ersättningen i förväg. Är du 18 år eller äldre och söker jobb inom EU, Norge eller Island? Då kan du ansöka om bland annat bidrag för intervjuresa och bosättningsstöd. Du ansöker innan du åker via projektet Targeted Mobility Scheme.

Har man rätt till semester som arbetssökande?

Om du är arbetslös fyller du i att du inte kan ta arbete de dagar som du vill vara ledig. För att ha rätt till ersättning från a-kassan måste du vara i Sverige och kunna ta arbete här. Om du arbetar deltid har du oftast rätt att vara ledig för semester från ditt deltidsarbete. Semesterdagar är alltid hela dagar.

Kan man ta ledigt från Arbetsförmedlingen?

Om du behöver vara ledig måste du först få det godkänt av oss. Det är bara Arbetsförmedlingen som kan bevilja ledighet, inte en anordnare.

Finns a-kassa i Spanien?

Kravet är att du har varit inskriven i den spanska socialförsäkringen “Seguridad Social” under minst tolv månader de senaste sex åren, inte nått pensionsålder samt aktivt söker nytt jobb via arbetsförmedlingen INEM. Hur lång tid du får ersättning beror på hur länge du har varit inskriven i socialförsäkringen.

Kan man jobba från ett annat land?

Om du är egenföretagare och ska arbeta tillfälligt i ett annat land. Du som är egenföretagare omfattas oftast av socialförsäkringslagstiftningen i det land där du bedriver din verksamhet. Men om du tillfälligt bedriver verksamhet i ett annat land kan du i vissa fall fortsätta att omfattas av svensk lagstiftning.

Share this post