Allmänning

Kan man overklaga en oversiktsplan?

Kan man överklaga en översiktsplan?

Då en översiktsplan inte är juridiskt bindande kan inte själva innehållet i översiktsplanen överklagas. Överklagan kan enbart ske på formella grunder, det vill säga om översiktsplanen inte har tagits fram på ett lagenligt sätt.

När trädde plan och bygglagen i kraft?

Lagen trädde i kraft 2 maj 2011 och ersatte då den äldre Plan- och bygglagen 1987:10 (ÄPBL). I PBL, PBF, BBR och EKS finns statens minimikrav på det som byggs.

När kom nya plan och bygglagen?

Den 2 maj 2011 trädde en ny plan- och bygglag i kraft som ett resultat av ett stort antal utredningar.

Vad ska ingå i en översiktsplan?

En översiktsplan ska ange såväl en långsiktig och övergripande utvecklingsstrategi som grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden. Översiktsplanen ska visa hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen ska tillgodoses och hur miljökvalitetsnormer ska följas.

Kan vem som helst överklaga?

Ett beslut om att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser får överklagas av den som beslutet angår, om det har gått honom eller henne emot. Den som vill överklaga måste också ha lämnat synpunkter på planen senast under granskningstiden.

Vem är sakägare bygglov?

Och vem är då sakägare? De grannar som bor på en direkt angränsande fastighet till den där bygget ska ske kallas rågrannar. Rågrannar blir automatiskt sakägare och har alltså alltid rätt att överklaga beslut. Även övriga grannar kan i vissa fall överklaga om de ses som ”särskilt berörda”.

Vad är en fördjupad översiktsplan?

Fördjupning av översiktsplan är ett planinstrument som är lämpligt att använda för att utreda samband, åtgärder och konsekvenser inom ett mer avgränsat geografiskt område och med betydligt högre detaljeringsgrad, än den kommuntäckande översiktsplanen.

Vilka skalor brukar översiktsplanen vara i?

Översiktsplanen är ritad ungefär i skalan 1:20 000 och utbyggnadsområden, vägdragningar etc. är därför ungefärliga och utreds noggrannare i ett senare skede.

Vilka har rätt att överklaga?

Share this post