Ny

Vad kravs for en godkand fullmakt?

Vad krävs för en godkänd fullmakt?

Det finns inga formkrav på hur en fullmakt ska se ut och innehålla för att vara giltig. Detta innebär att till exempel både skriftliga och muntliga fullmakter är giltiga till formen. Det som är viktigt är att fullmakten är så pass tydlig så att motparten förstår vad den innebär och vad den avser.

Vilka typer av fullmakter finns det?

Typer av fullmakter:

  • Ställningsfullmakt: se 10 § 2 st AvtL.
  • Meddelande till tredje man: se 13 § AvtL.
  • Kunggörelsefullmakt: 14 § AvtL.
  • Skriftlig fullmakt: 16 § AvtL.
  • Prokura: se även prokuralagen.
  • Toleransfullmakt (ej lagreglerad)
  • Kombinationsfullmakt (ej lagreglerad)

Vad ska man skriva om fullmakt?

Saker som alltid bör vara med i en fullmakt är:

  1. Vem som är fullmaktsgivare och vem som är fullmaktstagare.
  2. Vad fullmaktstagaren har rätt att göra med fullmaktens stöd.
  3. Hur länge fullmakten gäller (Det går att ställa ut fullmakt utan tidsbegränsning men det rekommenderas inte)
  4. Underskrifter.

Kan man ha två Framtidsfullmakter?

Som fullmaktsgivare kan du utforma en framtidsfullmakt på flera olika sätt, och det är möjligt att ange flera fullmaktshavare i en framtidsfullmakt. Kom ihåg att tydligt ange vem eller vilka som är fullmaktshavare och hur du vill att konstellationen ska se ut. Ange namn och personnummer så att det blir riktigt tydligt.

Kan man ha flera Framtidsfullmakter?

Kan man i en framtidsfullmakt utse flera fullmaktshavare? Ja självklart kan man ha flera fullmaktshavare i sin framtidsfullmakt. Det är till och med vanligt att man som fullmaktsgivare anger en turordning för fullmaktshavarna. Då specificerar man vem som i första, andra och tredje hand ska vara fullmaktshavare.

Vad krävs för att en fullmakt ska vara gällande?

Inga särskilda formkrav krävs för de flesta fullmakter för dessa ska vara gällande. Inte heller finns det något krav på att en fullmakt ska vara bevittnad för att vara giltig. Endast för fullmakter för köp, byte eller gåva av fast egendom och bostadsrätt ställs krav på att fullmakten både ska vara skriftligt och bevittnad för att den ska vara

Har man upprättat en skriftlig fullmakt?

Har man upprättat en skriftlig fullmakt så måste denna vara undertecknad för att vara giltig. En fullmakt som är bevittnad har större bevisvärde än om den inte är det. Därav kan det vara klokt att få sin fullmakt bevittnad. Fullmakten kan vara begränsad till visst ämnesområde, till visst ärende eller till viss tid, vilket ska anges.

Vad är en bevittnad fullmakt?

Bevittnad fullmakt. En fullmakt som är bevittnad har större bevisvärde än om den inte är det. Därav kan det vara klokt att få sin fullmakt bevittnad. Begränsning av fullmakt. Fullmakten kan vara begränsad till visst ämnesområde, till visst ärende eller till viss tid, vilket ska anges.

Share this post