Populära

Kan man mala pa oljat tra?

Kan man måla på oljat trä?

Jag vill inte rekommendera att måla på en oljad yta pga de vidhäftningsproblem man kan stöta på, bättre då att använda pigmenterade oljor för att kulörsätta möbeln.

Hur späder man ut oljefärg?

För att förtunna oljefärg använder man målarmedium. Förr blandade man ofta sitt eget målarmedium/palettmedium av rå linolja, terpentin och någon hartstillsats som t. ex. dammar och mastix.

När kan man måla efter Grundolja?

Du kan lägga på grundolja på hela fasaden om du sedan ska använda täcklasyr och lasyr. Vänta 30 minuter innan du lägger grundfärg på den oljade ytan. Om det är en gammal yta, särskilt om den vetter mot söder, kan det behövas grundmålas. Låt grundfärgen torka helt innan du fortsätter.

Kan man måla på oljade möbler?

Har du fabrikslackade möbler måste de noggrant mattas ner med fint sandpapper innan du målar. Är möblerna laserade eller oljade rekommenderas att du inte täckmålar dem, utan fortsätter med samma metod som använts tidigare. Det går förstås inte om du bestämt dig för att exempelvis måla dem vita.

Kan man måla på oljad ek?

Oljad ek ”blöder igenom” vanlig snickerifärg, så man måste grunda med en ”spärrfärg”. Jag målade två lager med Beckers Panelgrund som jag hade hemma. Hos bästa Öbergs Färg rekommenderade de Servalac Aqua halvblank som jag köpte och avslutade med.

Kan man måla på Grundolja?

En penetrerande grundolja som innehåller verksamma beståndsdelar mot svampangrepp bör strykas över hela den yta som är tänkt att målas, men det viktigaste är att man stryker grundolja omsorgsfullt på ändträ, skarvar och spikställen samt på utsatta ytor som vindskivor, vattbrädor, fönsterkarmar etcetera.

Måste man Grundolja innan målning?

Tänk på! Ska du måla på obehandlat trä så behöver träet först impregneras med grundolja innan det grundmålas med en grundfärg. När grundfärgen har torkat ska träet målas en eller två gånger beroende på färgens täckningsförmåga. Det hänger ihop med vilken färgtyp du väljer.

Share this post