Allmänning

Hur uppstod islandskan?

Hur uppstod isländskan?

Isländskan har sitt ursprung i norska dialekter, som fördes till Island av kolonisatörer från framför allt västra Norge. Öns isolerade läge och en medveten språkpolitik har gjort att språket bevarar många ålderdomliga drag som har försvunnit från de större nordiska språken.

Vad kännetecknar isländskan?

Det isländska språket talas idag av ung. 355 000 människor. Vad gäller grammatik och satsbyggnad är det moderna språket i stort sett närmast det samma som för 1000 år sedan. Ordförrådet har dock ändrats betydligt, många ord som man använde på 1200-talet har blivit föråldrade och nya ord har kommit in i stället.

Varför har isländskan nästan inga låneord?

En är att isländskan talas på en ö som har varit isolerad genom historien. Språket har inte varit lika hårt utsatt för utländska influenser. En annan är att det komplicerade böjningssystemet gör isländskan mindre mottaglig för lånord. Det blir svårt för främmande ord att smälta in.

Har svenskan lånat ord från isländskan?

Känguru heter kengúra, kaffe heter kaffi, te heter te, vin heter vín, tidning – eller dagblad som en gång i tiden var en något vanligare benämning i svenskan – heter just dagblað, siden heter silki, kamel heter kameldýr, oliv heter ólífa, socker heter sykur och soldat heter hermaður, vilket bokstavligt betyder härman.

När kom isländskan till?

Största delen av de som först flyttade till Island kom från den norska västkusten och grunden till dagens isländska är norskan från 800-900 talet. Man känner rätt väl till det isländska folkets födelsehistoria eftersom böcker skrivna på 1100- och 1200-talet bevarats till våra dagar.

Vad betyder isländska Hästnamn?

Gladur- Glad, munter, betyder även ljus? Glæsir- Flott häst, kan även betyda häst med glasögon! Gnýr- Dån, dunder, buller, gnu(!)

Vad utmärker Urnordiskan?

Urnordiskan – fram till 800-talet Urnordiskan hade ett eget ”alfabet” med runor som användes i skriftspråket, en så kallad runrad. Den urnordiska runraden heter futhark och består av 24 runor. Namnet kommer av de sex första runorna i raden. Varje runa har ett eget namn, som till exempel Sol eller Tyr.

Varför finns det inga dialekter på Island?

Att isländskan är ett språk utan dialekter är en smula underligt. Förutsättningar för att regionala språkliga skillnader skulle utvecklas har funnits – med befolkningen spridd över ett stort geografiskt område, där många ofta bott ganska isolerat och i generationer på samma plats.

Vad är speciellt med isländska?

Isländska. Isländska (íslenska) är ett västnordiskt språk som talas av cirka 300 000 personer, främst på Island, där det har varit ett officiellt språk sedan 2011. Isländska har mycket gemensamt med det fornnordiska språk som talades i Norge fram till ca 1200-talet.

Vad finns det för likheter mellan svenska och isländska?

Släktingarna danska, svenska, norska, färöiska och isländska kallas med ett gemensamt namn för nordiska språk. Danska och svenska är nära släkt, och för svenskar går det oftast bra att förstå skriven danska.

Vilka språk lånade svenskan ord från på 1100 talet Varför?

Förutom tyska lån kommer också klassiska lån från grekiska och latin in. Vi kan notera att lånen inte alltid kommit in i svenskan direkt från ursprungsspråket utan via förmedlande språk; typiskt är att många grekiska, latinska och franska ord kommit in i svenskan via tyskan.

När blev isländska ett eget språk?

Det har varit officiellt språk på öarna sedan 1937. Liksom isländska har färöiskan utvecklats ur de fornnorska dialekter som de vikingatida nybyggarna, som främst kom från Västnorge, förde med sig.

Share this post