Trendig

Ar slakt med rhododendron?

Är släkt med rhododendron?

Azalea kallas flera växtarter inom släktet rhododendron i familjen ljungväxter. Tidigare var Azalea ett eget släkte, men arterna som ingick där utgör nu två av åtta undersläkten i rhododendronsläktet; Pentanthera (lövfällande) och Tsutsusi (städsegröna).

Hur ska man sköta en azalea?

Vatten och näring Ställ azalean i ett fönster eller på ett bord, ju knoppigare azalea ju ljusare placering. Undvik heta element och direkt solljus. Lite vatten varje dag är det enklaste, ungefär 1 dl. Vattna azalean regelbundet, häll lite vatten i botten på ytterkrukan.

Var växer Azalea?

Azalean växer naturligt på bergssluttningarna i Himalaya och Japan där dagliga regnmoln kommer och släpper regn över sluttningarna. Azalean får då regelbundet vatten men står aldrig i vatten eftersom det rinner undan. Visste Du att azalean sätter sina knoppar och lagrar upp energi ute på sommaren?

Vad är Azalea?

Etymologi: Av nylatin. Bildat av klassisk grekiska ἀζαλέος (azaléos, ”torr”), på grund av att arterna växer i torr jord. Av αζειν (azein, “torka, sina”), av urindoeuropeiska *h₂éHōs.

Vad ska man gödsla rhododendron med?

Rhododendron mår bra av gödsling på våren. Speciellt rhododendrongödsel finns att köpa men det går bra med alla fullgödselmedel som kogödsel eller pelleterad hönsgödsel. Gödselmedel med kalk, som Algomin, är direkt olämpliga eftersom de höjer pH-värdet i jorden. Fyll gärna på rhododendronbädden med eklöv, några cm.

Kan man övervintra azalea?

När plantan har blommat ut kan den placeras i ett norr- eller västerfönster. Eller också en bit från ett fönster om man vill, men den kan även stå ljusare. Hela vintern ska plantan vattnas lika noggrant och i mars–april börjar man även att gödselvattna den varannan vecka.

Hur stor blir en rhododendron?

Det finns mängder av olika sorters rhododendron, några blir 3-4 meter höga buskar med åren, t ex Rhododendron ’Catawbiense Grandiflorum’ (lila parkrododendron). Andra håller sig på en nästan krypande nivå, 20-30 cm höga bara. Läs därför gärna på om den sort du fastnat för så att du planterar den på rätt ställe.

Share this post