Frågor

Varfor ska man inte saga tala hogre?

Varför ska man inte säga tala högre?

Att uppmana någon att tala högre är ett felaktigt sätt att uttrycka sig. Förklara varför. Varför låter samma ton olika när den spelas på olika instrument? En ton låter olika på olika instrument eftersom varje instrument alltid ger ifrån sig ett antal tilläggstoner, övertoner, tillsammans med grundtonen.

Hur ska en sträng vara för att den ska ge en så hög ton som möjligt?

För att en sträng ska ge ifrån sig en så hög ton som möjligt så ska den vara kort, tunn och hårt spänd. Då ger strängen ifrån sig ett ljud med kort våglängd och hög frekvens. Höga toner kallas också för diskanttoner. När du slår till en stämgaffel lite lätt hör du en ton.

Hur skapas ljud Quizlet?

Ljud skapas av vibrationer, vibrationen pressar samman luften och luftmolekylerna pressas tätare mot varandra. Dem puttar då varandra framåt, då förtätas luften vågorna av tätare och tunnare luft sprider sig då åt olika håll och då uppstår en ljudvåg.

När du slår till en stämgaffel lite lätt gör du en ton sedan sätter du stämgaffeln mot ett bord Vad kallas fenomenet?

Re: [ÅK 7-9] hjälp men en uppgift med stämgaffel Hur påverkas ljudets styrka och frekvens om stämgaffeln får röra vid exempelvis ett bord? Förklara varför.? Vad kallas fenomenet? Resonans.

Hur har spridningen av musik förändrats under de senaste årtiondena?

Från LP- skivor till CD-skivor till digitala filer, så har sättet som musiken sprids på ändrats en hel del på senare tid. Genom att man har fått fysisk spridning med band och skivor till en digital spridning med hjälp av filer så har man underlättat för många människor att upptäcka ny musik.

Vilken frekvens har den den ton som uppkommer om Svängningstiden är 0005 S?

Vilken frekvens har den ton som uppkommer om svängningstiden är 0,005 s? I formeln anges hastighet i meter per sekund, frekvens i hertz och våglängd i meter: a) Vilken frekvens har en ljudvåg som i luft har våglängden 0,5 m? b) Beräkna våglängden för en ljudvåg i vatten, då frekvensen är 500 Hz.

Vilken sträng ger högst ton en tunn eller en grov?

Om det är en tjock sträng så ger den ifrån sig en mörkare ton än om det är en tunn sträng. Om den är längre så avger den en mörkare ton och tvärtemot och om den är mer spänd så avger den en ljusare ton och tvärtemot.

Vad är ljud Quizlet?

Ljud är små vibrationer som överförs genom material, vätska eller gas. En ljudkälla skapar vibrationer i luften som orsakar atomerna till att ”putta” på varandra, detta kallas förtunningar och förtjockningar. En ljudkälla kan vara bl. a dina stämband, radion eller strängarna på en gitarr.

Hur fungerar en högtalare Quizlet?

Då börjar luftmolekylerna intill strängen oxå att vibrera i samma takt. Då bildas det omväxlande förtätningar och förtunningar av luft. Det bildas helt enkelt en ljudvåg. Som vi sedan hör.

Vad händer när en stämgaffel vibrerar?

Stämgaffeln är ett enkelt redskap för att frambringa en fast tonhöjd. Den består av en U-formad metallbit med ett litet handtag och två långa skänklar. När gaffeln slås mot något sätts skänklarna i vibration, vilket skapar en svag, sinusliknande ton.

Vilken ton ger en stämgaffel?

En stämgaffel ger tonen ettstrukna a, som för många är en bekväm ton att sjunga. Frekvensen på ettstrukna a är 440 Hz, 440 svängningar per sekund.

Share this post