Blogga

Vad ar skillnad pa en atom och molekyl?

Vad är skillnad på en atom och molekyl?

En atom är just det, en enda atom. Den har lika många protoner som elektroner, så den är oladdad. En molekyl är en oladdad partikel som består av flera atomer.

Hur atomer bildar molekyl?

Det sker genom att två atomer delar på två eller flera elektroner. Ex: vätgas bestående av vätemolekyler H2 och klorgas bestående av klormolelyler, Cl2. Bindningen mellan atomerna i H2-molekylen och Cl2-molekylen utgörs av ett gemensamt elektronpar.

Hur många atomer kan det vara i en molekyl?

En molekyl definieras som en grupp av två eller fler atomer ordnade i ett precist arrangemang med hjälp av kovalenta bindningar. En molekyl kan variera i storlek från två atomer, såsom H2 (vätgas), till tusentals atomer i makromolekyler som proteiner, nukleinsyror eller syntetiska och naturliga polymerer.

Hur kan man visa vilka atomer som ingår i en molekyl?

Med modeller av molekylerna, s.k. molekylmodeller, kan man åskådliggöra molekylernas form, och visa hur de påverkar varandra. Hela vår omgivning består av molekyler sammansatta av endast omkring hundra grundämnen. Om grundämnena läser vi i det periodiska systemet.

Hur uppstår en molekylbindning?

Molekylbindning kallas också kovalent bindning eller elektronparbindning. Vid molekylbindning delar atomen på en eller flera elektroner för att uppnå ädelgasstruktur. Hos grundämnen som har gasform vid rumstemperatur är det vanligt att dela på elektroner till exempel syre, kväve, väte, fluor och klor.

Varför bildar atomer bindningar?

Genom att en eller flera elektroner överförs mellan neutrala atomer bildas positivt respektive negativt laddade joner. Dessa attraherar varandra elektrostatiskt (Coulombs lag) och jonbindning uppstår.

Hur vet man hur många atomer ett ämne innehåller?

Bara utifrån massan kan vi jämföra olika antal av atomer, utan att egentligen ha en aning om hur många atomer vi har att göra med. Men man kan faktiskt ange antalet atomer i en portion av ett ämne. För att göra detta har man infört enheten mol, som fungerar som så att 1 mol atomer är det samma som ca.

Share this post