Trendig

Hur mycket karnbransleavfall finns i Sverige?

Hur mycket kärnbränsleavfall finns i Sverige?

I Sverige har vi haft kärnkraft i över 30 år och idag har vi 8 reaktorer i drift. En kärnkraftsrektor producerar ungefär 20 ton kärnbränsleavfall per år. Kärnbränsleavfall är väldigt radioaktivt och farligt för människor och miljö i minst 100.000 år.

Vad består radioaktivt avfall av?

Högaktivt avfall består främst av använt kärnbränsle. Avfallet behöver hållas avskilt och kylas innan det kan förflyttas till ett slutförvar. Det sker genom att avfallet får kylas på respektive kärnkraftverk under 5 år. Sedan flyttas det till CLAB där det förvaras 35-40 år innan värmen avtagit tillräckligt.

Hur mycket radioaktivt avfall finns det?

I dag förvaras knappt 6500 ton använt kärnbränsle i CLAB. När vi i framtiden slutar att använda de svenska kärnkraftverken kommer de att ha producerat drygt 12 000 ton använt kärnbränsle. Det använda kärnbränslet måste som sagt var hållas avskilt från människa och miljö i 100.000 år.

Hur mycket kärnavfall finns i världen?

Mängden använt kärnbränsle i tillfälliga förvar är 370 000 ton, uppskattar atomenergiorganet IAEA. Men på 60 år har det ingenstans färdigställts ett permanent slutförvar för det högaktiva och långlivade kärnavfallet.

Hur mycket uran finns det i världen?

Enligt OECD, Nuclear Energy Agency ,(se text till Figur 2) finns i Sverige 10 000 ton (4 000 ton är kända tillgångar och ytterligare 6 000 ton utgör en uppskattning) uran som är möjlig att bryta till en kostnad lägre än 130 US dollar/kilogram U.

När blir kärnbränsle ofarligt?

SKB hävdar att det radioaktiva utbrända kärnbränslet är ofarligt om 100 000 år medan SKI brukar tala om någon eller några miljoner år vilket kan vara anledning nog att titta närmare på denna fråga.

Hur mycket kärnkraftsavfall finns det?

I Sverige finns i dag drygt 7 000 ton högaktivt använt kärnbränsle från landets kärnkraftverk. Det använda kärnbränslet som behöver isoleras i minst 100 000 år mellanlagras sedan 1980-talet i Oskarshamn (Clab) i väntan på ett slutförvar.

Share this post