Blogga

Vad betyder grundtillstandet?

Vad betyder grundtillståndet?

Ett grundtillstånd hos ett kvantmekaniskt system (till exempel en atom, eller en molekyl) är det tillstånd där den har sitt lägsta energitillstånd. Exciterade tillstånd är alla tillstånd med högre energi än grundtillståndet.

Vad sker när elektronen återgår till sin innersta bana?

B) Vad sker då elektronen återgår till sin innersta bana? B) Atomen avger energi i from av strålning.

Vad händer med elektronerna när ett ämne upphettas?

Ljuset uppstår när ett ämne upphettas, det som händer är att elektronen i atomen hoppar ut till en elektron bana som ligger längre ut, det kallas exciterad tillstånd. När den har gjort av med sitt överskotts energi hoppar den tillbaka till sin gamla bana, elektronen exciterar och återgår till sitt grundtillstånd.

Vad händer när en atom värms upp?

När ett ämne värms upp tillförs energi till elektronerna. Elektronerna byter då till ett elektronskal längre bort från atomkärnan, de exciteras vilket har en högre energinivå. Eftersom elektroner helst vill vara på sin vanliga plats hoppar de sedan tillbaka. För att elektronen ska hoppa måste den tillföras energi.

Vilken typ av sönderfall sker då torium 230 sönderfaller och det bildas radium?

Torium förekommer liksom uran allmänt i våra bergarter. Halveringstiden för Toron är endast 56 s. Om denna gas detekteras så har transporttiden från källan till mätpunkten varit kort. Som framgår av nedanstående figur avges gammastrålning när radium (Ra-226) sönderfaller till radon (Rn-222).

Vad händer med bränslets massa efter en fission?

Vad händer med bränslets massa efter en fission eller fusion? Massan är mindre efter reaktionen än före.

Vad krävs för att en atom ska exciteras?

Svar: Atomer kan flyttas från sitt grundtillstånd till ett exciterat tillstånd genom att elektroner som i atomens olika skal kretsar omkring atomkärnan (den består av protoner och neutroner) flyttas från ett lägre till ett högre energitillstånd. På det sättet ändras atomens energitillstånd (energinivåer).

Hur kan det märkas när atomer av ett grundämne har blivit Exciterade?

Svar: Samtidigt en exciterad atom släpper energin faller elektronen tillbaka till sin normala elektronbana, alltså till sitt grundtillstånd. energin avges i form av en ljusblixxt, eller foton.

https://www.youtube.com/watch?v=Sk8fgh9VX9k

Share this post