Frågor

Vilket land har langst kustlinje?

Vilket land har längst kustlinje?

Det arktiska havsområdet är nästan fullständigt omgärdat av kustområden. Extremt långa kustlinjer förekommer i Alaska, Kanada, Grönland och längs den norra gränsen av den Eurasiska landmassan. Här finns även öar och ögrupper i arktiska Kanada, Spetsbergen, Franz Josefs Land etc.

Vad heter världshavet mellan Sydamerika och Afrika?

Atlanten brukar i sin tur indelas i Nordatlanten och Sydatlanten. Atlantens bredd är minst från Grönlands södra udde (Kap Farvel) till Norge vid 60° nordlig bredd med omkring 2 800 kilometer och mellan Sydamerika och närmaste del av Afrika (Cabo de Sao Roque – Cap Roxo) med omkring 2 970 kilometer.

Vilka länder har kust mot Atlanten?

Både Spanien och Portugal har en lång kust mot Atlanten.

Vilka länder ligger vid Stilla havet?

Där ingår Australien, Cooköarna, Mikronesien, Fiji, Kiribati, Nauru, Nya Zeeland, Niue, Palau, Papua Nya Guinea, Marshallöarna, Samoa, Salomonöarna, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Nya Kaledonien och Franska Polynesien.

Vilket europeiskt land har längst kust?

Grekland har Europas längsta kust – över 1 500 mil – och omges i väster av Joniska havet, i öster av Egeiska havet och i söder av Medelhavet. Kusten har många djupa vikar som skär in i landet.

Hur många mil kust har Sverige?

Den nya kartläggningen av strandlinjen påbörjades 2005 och kusterna avslutades under 2017. Kartorna ger en betydligt bättre detaljering av den 4800 mil långa strandlinjen, både den naturliga och av byggda kajer, hamnar och bryggor.

Hur många procent av jordens befolkning bor i norra Europa?

De första människorna kom till Europa för cirka 40 000 år sedan….Europa[redigera | redigera wikitext]

Area: Folkmängd: Antal stater: Högsta punkt: Lägsta punkt: 10 180 000 km² 746 419 440 45 Elbrus 5 642 m ö.h. Kaspiska havet 28 m u.h.
Stater

Hur lång kust har Spanien och Portugal mot Atlanten?

Spanien är ett land som till stor del består av ca 360 mil kust. Landet har kust mot både Medelhavet och Atlanten, men det är förstås främst öster om Gibraltar som de bästa förhållandena för sol och bad finns.

Vilka länder ligger vid Indiska oceanen?

Indiska oceanen är en ocean belägen mellan Afrika, Asien och Australien. Den är den yngsta och den tredje största av världshaven och omfattar ungefär en femtedel av havsytan på jorden.

Share this post