Populära

Hur beraknas vindlast?

Hur beräknas vindlast?

Vindlasten beräknas enligt Eurokod 1 SS-EN 1991-1-4 Allmänna laster – Vindlast.

  • Vindlastens påverkan bestäms av olika formfaktorer (cpe och cpi ) och ett karakteristiskt värde på vindens hastighetstryck.
  • Formfaktorns storlek för utvändig vindlast cpe beror på vindriktningen och byggnadens geometriska utformning.

Vad är Snöficka?

I första hand ska man se upp med så kallade snöfickor, dvs snö som till följd av vind och byggnadens konstruktion samlats i lokala högar på taket. Vid dimensionering tas hänsyn till så kallade snöficksvärden men de extrema förhållanden som gör att även dessa snöficksvärden på många håll kan komma att överskridas.

Vilken åtgärd kan man ta vid ett tak med hög vindlast?

Vindlaster kan ge upphov till uppåtriktade krafter, lyftkrafter, som bestäms genom dimensionering. I de flesta fall motverkas lyftkrafterna av egentyngden hos takkonstruktionen. Taket förankras i stommen med hjälp av beslag eller bandstål.

Vad är vindlast?

Vad är vindlast? Den totala vindlasten för platta tak är skillnaden, över hela takuppbyggnaden, mellan undertrycket och övertrycket inom byggnaden. Undertrycket orsakas av vindens sugkraft på utsidan av byggnaden.

Vad påverkar Vindlasten på en byggnad?

Vindlasten mot byggnadens väggar och tak förs in via bjälklagen och vidare till byggnadens stomstabiliserande väggar. Ytterväggarna för vidare halva lasten till det övre bjälklaget och halva lasten till det undre bjälklaget. Genom skivverkan i bjälklaget fördelas lasten till underliggande stabiliserande väggar.

Vilka laster påverkar en takkonstruktion?

Byggnadens stomstabilitet kontrolleras vanligtvis i byggnadens huvudriktningar var för sig. De horisontella laster som ska beaktas är vindlaster och horisontalkrafter till följd av snedställning av vertikalt bärande väggar.

Vilka krafter påverkar en byggnad?

Människor, maskiner och inventarier. Vindlast, snölast. Olyckslast, påkörningslast. Jordtryck, dvs markens tryck mot husgrunden.

Vilka laster påverkar en byggnad?

Belastningar (laster) som byggnader och byggdelar utsätts för är t. ex:

  • Människor, maskiner och inventarier.
  • Vindlast, snölast.
  • Olyckslast, påkörningslast.
  • Jordtryck, dvs markens tryck mot husgrunden.

Vad är karakteristiska laster?

Karakteristiska värden Det karakteristiska värdet för en variabel last skall för byggnader motsvara det värde som med en sannolikhet av 98 % inte överskrids någon gång under ett år, det vill säga 98-procentsfraktilen.

Share this post