Allmänning

Hur bokfor man ideell forening?

Hur bokför man ideell förening?

Hur fungerar bokföringen?

  1. Du ska följa bokföringsnämndens riktlinjer.
  2. det ska finnas underlag (typ kvitton eller fakturor) för alla händelser i bokföringen.
  3. du ska arkivera bokföringen i sju år.
  4. du ska upprätta någon form av bokslut varje år.

Vem ansvarar för vad?

Lite förenklat kan man säga att allt som finns och syns inne i lägenheten är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens och styrelsens ansvar. Du ansvar t ex för golv, dörrar, köksinredning, spis, kyl o frys, badrum, kakel, wc, kranar, el-central och elkontakter. Även fasta garderober och icke-bärande innerväggar!

Vad ska bostadsrättsföreningen stå för?

– Bostadsrättshavaren skall på egen bekostnad hålla lägenheten i gott skick. Det innebär att bostadsrättshavaren ansvarar för att såväl underhålla som reparera lägenheten och att bekosta åtgärderna. Föreningen svarar för att huset och föreningens fasta egendom i övrigt är väl underhållet och hålls i gott skick.

Är ideella föreningar bokföringsskyldiga?

Ideella föreningar är alltid bokföringsskyldiga om de bedriver näringsverksamhet. Det kan vara svårt att avgöra om en ideell förening bedriver näringsverksamhet eller inte.

Vem äger lägenhetsdörren i bostadsrätt?

Vi som tillverkar och säljer säkerhetsdörrar får ganska ofta höra från bostadsrättsföreningar att styrelsen inte har rätt att besluta själva om ett byte till säkerhetsdörrar. Det står nämligen i deras stadgar att ansvaret för lägenhetsdörren är lägenhetsinnehavarens.

Kan föreningen neka badrumsrenovering?

När styrelsen får neka din badrumsrenovering Det finns enligt 2 stycket i bestämmelsen i 7 kapitlet bostadsrättslagen en satt gräns för styrelsens möjlighet att vägra tillstånd. Det undantaget är då förändringen innebär att din bostadsrättsförening drabbas av påtaglig skada eller olägenhet.

Share this post