Allmänning

Vad galler i Pandemilagen?

Vad gäller i Pandemilagen?

Covid-19 ska inte längre klassas som en allmänfarlig sjukdom från april, föreslår regeringen i en proposition. Vid månadsskiftet ska dessutom pandemilagen sluta gälla.

Vad kallas lagen som ger regeringen rätt att begränsa oss?

Den 8 januari 2021 beslutade riksdagen att anta den tillfälliga lagen ”lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19”, också kallad den tillfälliga pandemilagen.

Vad säger lagen om Covid?

Regeringen har tagit beslut om en ny lag. Covid-19-lagen är en tillfällig lag. Den trädde i kraft 10 januari 2021. Lagen gäller till 30 september 2021.

Vad gäller vid Covid i familjen?

Om du bor tillsammans med någon som har covid-19 behöver du inte stanna hemma, om du själv är frisk. Men var uppmärksam på om du blir sjuk och får symtom på covid-19. Då ska du stanna hemma. Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller få råd om var du kan söka vård.

Hur många får man vara på en privat fest hemma?

Däremot räknas inte ceremonier som till exempel dop-, vigsel- och begravningsceremonier. Rekommendationerna innebär avrådan från privata fester utanför närmaste kretsen. Vill du hyra en lokal för privat fest, får man inte vara fler än 8 personer i lokalen.

Vad kallas lagen som ger regeringen rätt att begränsa oss i bussar gym och restauranger etc?

Med stöd av den nya lagen har regeringen idag fattat beslut om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” – som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.

Vilka riktlinjer gäller Covid?

Från och med den 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, meddelar Folkhälsomyndigheten. Däremot är sjukdomen fortfarande anmälningspliktig, vilket innebär att konstaterade fall fortfarande ska anmälas till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Vad gäller för privata sammankomster hemma?

Tak om maximalt 50 personer i hyrd lokal införs igen ArtikelRegeringen och Folkhälsomyndigheten gick i dag ut med nya rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19. Från den 24 december kan ett maxantal om 50 personer vid privata sammankomster i hyrda lokaler börja gälla.

Share this post