Frågor

Nar uppfanns linjalen?

När uppfanns linjalen?

Måttstocken, eller tumstocken som den också kallas, är en svensk uppfinning och konstruerades år 1883 av Karl-Hilmer Johansson Kollén.

Vilken tumstock är bäst?

Tumstockar i plast Det mest flexibla och smidiga materialet i tumstockar. Om du vill mäta i våt miljö är en plaststock det bästa valet.

Hur mycket kostar en tumstock?

Lägsta pris på Hultafors 59-2-10 Tumstock är 58 kr, vilket är det billigaste priset just nu bland 37 jämförda butiker.

Vilka olika typer av tumstock framställer fabriken i Hultafors?

Förutom vår klassiska tumstocken i trä erbjuder Hultafors också tumstockar i aluminium och glasfiber. Aluminium-tumstocken uppskattas av de som jobbar nära hetta, till exempel vid svetsning. Glasfiber-tumstocken är okänslig för väta och därför ett bra val för dem som murar och spacklar eller arbetar i våta miljöer.

Vad använder man en tumstock till?

En tumstock är en vikbar måttstock. Den vikbara typen av måttstock som används idag uppfanns 1883 i skiftet från användning av traditionella måttenheter till metriska måttenheter. På grund av detta graderades måttstocken med såväl tum som centimeter och millimeter.

Hur fungerar en tumstock?

Hilmer Kollén uppfann en linjal som han kallade ”komparationslinjalen”. Den var till för att på ett enkelt sätt omvandla tum till centimeter eller det motsatta.

Varför uppfanns tumstocken?

Den uppfanns under övergångstiden till metersystemet och för att underlätta övergången för användarna var den graderad både i tum och centimeter.

Vad är en tumstock gjord av?

Glasbjörken från Dalarna levereras till Hultafors i form av träblock. Innan tillverkningen kan börja torkas björkträet till exakt rätt fuktighet. Blocken sågas sedan till mindre delar och hyvlas innan ändarna målas röda.

När kom tumstocken?

En tumstock, uppfanns av Karl-Hilmer Johansson Kollén på 1880-talet när metersystemet var på väg att ersätta tumsystemet. Den 20 maj 1875 undertecknades en internationell konvention om metersystemets införande av 17 stater, däribland Sverige.

Share this post