Ny

Kan UV-klader bli gamla?

Kan UV-kläder bli gamla?

Det är betryggande siffror för oroliga föräldrar, men frågan är hur länge skyddet sitter kvar. – Det UPF- skydd som står på kläderna i butiken gäller för nytt och osträckt material. Så fort man sätter på sig plagget sträcks ju materialet ut lite, och då kan solskyddet ändras.

Vilket tyg skyddar bäst mot solen?

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar kläder som solskydd

  • Löst snarare än tight. Att ha på sig tighta kläder ger ett sämre skydd än om man väljer en lite mer bylsig stil.
  • Bomull är bättre. Bomull är ett bra material att använda då tyget i fråga är tätt.
  • Välj rätt färg!

Kan man bränna sig genom kläder?

Ta därför gärna med en extra långärmad skjorta för strandlivet när du åker på solsemester. Med kläder får du ett pålitligt skydd eftersom textilier absorberar både UVA- och UVB-strålning. Kläder är alltid bra som solskydd. Olika textiliers egenskaper avgör hur bra ett klädesplagg skyddar.

Kan man bli brun med kläder på?

Myt 3: Jag blir inte brun om jag har kläder på mig. Mörka plagg skyddar bättre än ljusa, lösa plagg skyddar bättre än tajta och ju tätare tyg desto bättre skydd. Men du kan alltså bränna dig även med kläder och bör använda solskyddskräm som komplement när du vistas i stark sol.

Hur mycket skyddar en t-shirt mot solen?

En vanlig t-shirt eller skjorta har en solskyddsfaktor på minst 10. Jeans har en solskyddsfaktor på 1500. Det finns också speciella kläder, för både barn och vuxna, som har en solskyddsfaktor 50 eller mer.

Hur mycket solskydd ger kläder?

– En vit t-shirt har en solskyddsfaktor på cirka 10 SPF. En mörk bomullsskjorta en solskyddsfaktor på cirka 50 SPF. Mörka plagg skyddar bättre än ljusa, desto tätare tyg desto bättre skydd. Tänk på att du ändå kan bränna dig med kläder, så använd solkräm även om du är fullt påklädd.

Finns det en gräns på hur brun man kan bli?

Du kan inte bli brunare än din hudtyp medger och somliga får alltså inget pigment alls.

Måste barn ha UV dräkt?

– Särskilt barn ska skyddas för solen, säger Laivisto. Små barn har solkänslig hud och kan inte bilda ett lika bra pigmentskydd som vuxna. Allt för mycket sol i unga år kan leda till hudförändringar i vuxen ålder.

Share this post