Ny

Vad vaxer i Macchia?

Vad växer i Macchia?

Macchian domineras av små träd och buskar med mestadels städsegröna blad, ris och en hel del örter och geofyter (SANDHALL 2000). Där växer bland annat flera kända medelhavsväxter som vi redan använder t. ex. oliv, dvärgpalm, rosmarin, lavendel, oleander och lökar som krokusar, tulpaner och anemoner (PHILIPS 1998).

Vad är Macchia för något?

Svar Macchia kallas den vegetationstyp i Medelhavsområdet som utmärks av torr, mager mark och buskvegetation. I många fall har den uppkommit genom tidigare skogsskövling och jordutarmning.

Vad är det för Biom runt norra Medelhavet?

Macchia (från italienskan) eller Mackis är ett biom som förekommer främst runt Medelhavet, men liknande vegetation finns på andra platser med medelhavsklimat som mellersta Chile, södra Kalifornien (vid namn chaparral), Kaplandet i Sydafrika (där det kallas fynbos) och i sydvästra och södra Australien .

Vilka djur finns i Macchia?

Macchia finns i den subtropiska klimatzonen. Några exempel på djur är getter, hästar,piggsvin,ödlor,olika kräldjur o.s.v. På stäppen finns nästan bara gräs eftersom det är så lite nederbörd. Några exempel på djur är antiloper,zebror,lejon,bufflar.

Vad är buskvegetation?

För att stoppa eldens spridning anläggs en rad moteldar som ska bränna av den buskvegetation som växt sig mycket omfattande efter vintern. En grön omslutande buskvegetation planterades som skydd mot cykelvägar och hyreshus och mot en öppen stor gräsplan inåt parken mot den intilliggande skolan.

Hur är växtligheten i den tropiska zonen?

Tropisk zon Precis vid ekvatorn regnar det nästan varje dag och där uppstår tropiskt regnskogsklimat. Här är det varmt, fuktigt och växtligheten är mycket omfattande. Norr och söder om regnskogsområdena breder det ut sig ett torrare slättområde där växtligheten utgörs av högt gräs och glest utspridda buskar och träd.

Hur lever man i tempererade zonen?

De här områdena har ofta jord med mycket näring, bördig jord, som passar bra för odling. Här har man kunnat odla mat till många människor, och många har kunnat bosätta sig här. Idag bor ungefär hälften av jordens befolkning någonstans inom de tempererade zonerna.

Share this post