Frågor

Nar borjade systemet?

När började systemet?

1955Systembolaget / Etablerades
Systembolagets historia Det var så staten resonerade när Systembolaget grundades 1955, och det gäller än idag. Sedan dess har Systembolaget informerat om alkoholens risker, gett service och sålt med ansvar.

Vad fanns innan Systembolaget?

Bildandet av ett nationellt monopol och dess utveckling. År 1955 slogs de lokala monopolen på försäljning av alkohol (som då hette Systemaktiebolaget) ihop till Systembolaget. Motboken avskaffades i samband med detta och reglerna förenklades och förtydligades.

När blev Systembolaget monopol?

År 1905 fick lokala systembolag monopol på spritförsäljningen och kulmen nåddes 1917 med brattsystemet och motboken som kraftigt reglerade hur mycket alkohol en medborgare fick köpa enligt ett komplicerat regelsystem som framförallt diskriminerade kvinnor och lägre samhällsklasser.

Var köpte man sprit innan Systembolaget?

Idén från Falun förfinas i Göteborg några år senare. Det så kallade ”Göteborgssystemet” bildas 1865 och innebär att staden tar över krogarna, där allt brännvin säljs. En åldersgräns på 18 år införs och det måste serveras varm mat och kaffe för att man ska få dricka på plats.

Vilket år började Systembolaget ha öppet på lördagar?

I enlighet med riksdagens beslut startade Systembolaget i februari 2000 en försöksverksamhet med lördagsöppna butiker.

När infördes alkoholmonopolet i Sverige?

Detta monopol blev lagstadgat 1923, då Vin & Spritcentralen fick monopol på införsel och partihandel med alkoholdrycker samt tillverkning av brännvin. Starköl förbjuds samma år.

När blev 75cl 70cl?

Helrör är ett slangord för en flaska av en spritdryck på 70 eller 75 cl. Standardstorleken på buteljer sålda av Systembolaget i Sverige ändrades 1955 från 1 liter till 75 cl. Detta skedde i samband med avskaffandet av motboken. I taxfree-butiker på färjor, flygplatser etc.

När kom alkoholmonopolet?

När blev det alkoholmonopol i Sverige?

Motivering. Grunden till det svenska alkoholmonopolet lades 1955 då ett antal lokala alkoholmonopol blev hopslagna samtidigt som motboken avskaffades.

Varför får inte 18 åringar köpa på Systembolaget?

Det kallas tillsyn. Systembolaget har en åldersgräns på 20 år för att köpa alkohol. När man köper alkohol på Systembolaget finns det ingen som kontrollerar hur man mår när man dricker alkoholen. Åldersgränsen finns också för att skydda yngre ungdomar från langning.

Share this post