Blogga

Hur hoga radonvarden?

Hur höga radonvärden?

Bor man under lång tid i ett hus med höga radon- halter riskerar man att drabbas av lungcancer. Även låga halter kan med tiden leda till lungcancer, men då är risken betydligt mindre. Att bo i ett hus med radonhalt över riktvärdet 200 Bq/m3 är särskilt riskabelt om man är rökare.

Hur länge avger blåbetong radon?

Radon från byggnadsmaterial Blåbetong är ett alunskifferbaserat byggnadsmaterial som tillverkades mellan 1929 och 1975.

Vad är det som orsaker radon?

Radon är en osynlig och luktfri gas som bildas när det radioaktiva grundämnet radium sönderfaller. När gasen i sin tur sönderfaller bildas så kallade radondöttrar, som är radioaktiva metallatomer. Radondöttrarna fastnar på damm som vi andas in och kommer på så sätt ner i luftrör och lungor. Radon kan orsaka lungcancer.

Vilka hus har mest radon?

vanlig källa till radon är ett byggmaterial som kallas blåbetong och är ett slags lättbetong. Hus som är byggda mellan ca 1929 och 1975 kan ha blå lättbetong i väggar, bjälklag eller andra delar av byggnadskonstruktionen.

Vad händer om man utsätts för radon?

Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för att drabbas av lungcancer. Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning. Om du röker eller tidigare har rökt är riskerna med radon större än för den som inte rökt.

Är damm från blåbetong farligt?

Alla stenbaserade byggnadsmaterial innehåller radium som sönderfaller till radon. Blå lättbetong (ofta kallad blåbetong) är farlig på så vis att den avger mer radon än andra byggnadsmaterial. Att ett hus är byggt med blåbetong innebär dock inte per automatik förhöjda radonhalter i inomhusluften.

Hur uppkommer radon i Radonhus?

Radon är en radioaktiv gas med beteckning 222Rn som bildas när radium sönderfaller. Radium bildas i sin tur från naturligt förekommande uran i berggrund och jordarter. Radon har en halveringstid på 3,8 dagar, en tillräckligt lång halveringstid för att radonet ska hinna transporteras till inomhusluften.

Var finns mest radon?

Källor till radon Höga halter påträffas främst i kvartsrika bergarter, som vissa graniter och pegmatiter, samt i alunskiffer. Alunskiffer, som är en sedimentär bergart, har använts för att tillverka så kallad blåbetong.

Var finns mest radon i Sverige?

I Sverige finns radon naturligt i marken överallt. Det är via otätheter i grunden mot marken som radongasen kan komma in i bostäder och byggnader. Det räcker med väldigt små otätheter för att radon ska komma in och orsaka höga radonhalter i inomhusluften. Radon finns även i luften utomhus, fast i väldigt låga halter.

Share this post