Frågor

Vad hander efter en konisering?

Vad händer efter en konisering?

Efter koniseringen blir det en såryta på livmodertappen. Sårytan brukar lossna efter cirka tio dagar och då kan blödningen tillta. Detta gör att man kan ha blödningar och flytningar i ett par veckor efter ingreppet. Har du gjort ett större ingrepp kan blödningen bestå under en ännu längre period.

Vad innebär konisering?

Konisering är ett litet ingrepp på livmoderhalsen som man gör för att ta bort cellförändringar. Det utförs oftast i lokalbedövning på en gynekologisk mottagning, men det kan även utföras i narkos på en operationsavdelning.

Vad visar konisering?

Cellförändringar uppstår vanligtvis på livmodertappen, den nedersta delen av livmodern i toppen av slidan. De kan lätt avlägsnas genom ett enkelt ingrepp som kallas konisering. Då skär man bort cirka en centimeter av livmodertappen med hjälp av en upphettad metalltråd, s.k. slynga.

Hur känns konisering?

Operationen görs i de flesta fall i lokalbedövning. I ett fåtal fall är det lämpligare med en lätt narkos, om detta är aktuellt får du mer information när behandling planeras. Läkaren börjar med att lägga lokalbedövning i och kring livmodertappen. Efter några minuter har bedövningen fått full effekt.

När får man svar på konisering?

Själva operationen tar 10-15 minuter och kvinnan kan gå hem efter ett par timmar. Hur kontrolleras man efter en operation? Svar på provtagningen vid operationen brukar komma efter 4-6 veckor.

Vad är Kondensering eller kondensation?

Kondensering eller kondensation är en ändring av aggregationstillståndet hos en substans till en tjockare fas, såsom när en gas (eller ånga) övergår till vätska.

Vad kallas för kondensat vatten?

Vätska som har kondenserat från ånga kallas för kondensat . Vatten som ses på utsidan av ett kallt glas en varm dag är kondens. Motsatsen till kondensering är förångning, då en vätska övergår till gas eller ångform. Se även avdunstning och förångning.

Hur kondenserar en ånga i luften?

Ånga i luften kondenserar en varm dag på en flaska kallt vatten. Kondensering eller kondensation är en ändring av aggregationstillståndet hos en substans till en tjockare fas, såsom när en gas (eller ånga) övergår till vätska.

Share this post