Trendig

Vilken verkningsgrad har en bilmotor?

Vilken verkningsgrad har en bilmotor?

En vanlig förbränningsmotor har en verkningsgrad på 25 – 40 %. Med en dieselmotor kan siffran gå mot de högre nivåerna. Detta är något som biltillverkarna forskar inom och 2017 presenterade Mercedes en motor inom F1 som nådde upp till 50 % verkningsgrad.

Vilken motortyp har högst verkningsgrad?

En väsentlig skillnad är dock verkningsgraden. En bensinmotor har en verkningsgrad på cirka 30 procent och en dieselmotor på cirka 40 procent. Det betyder i praktiken att dessa motorer omvandlar mellan 30 och 40 procent av bränslets energiinnehåll till rörelseenergi. Resten blir till värme och ljud.

Vad är en dieselmotor?

En dieselmotor är en förbränningsmotor konstruerad med principen för en kolvmotor, där bränslet tillsätts först i kompressionsfasens slutskede, till skillnad från exempelvis ottomotorn (bensinmotorn). Motortypen uppfanns av och är uppkallad efter tysken Rudolf Diesel.

Vad är centralt i dieselmotorn?

Centralt i dieselmotorn är insprutningssystemet. Det reglerar motorns effekt och har stor påverkan på verkningsgrad och avgasemissioner. Under hela dieselmotorns historia har man strävat efter högre och högre insprutningstryck. I början var det knappt 100 bar och numera är det 2000–2500 bar som gäller.

Vad är skillnaden mellan diesel och bensin?

Flampunkten för diesel ligger på >60 grader C. Jämfört med bensinens < -30 grader C, vilket innebär att diesel är ett säkrare bränsle ur brandsynpunkt. Dieselmotorer är kraftigare byggda än bensinmotorer vilket ger dieselmotorn en längre livslängd.

Hur ökar kompressionstakten i dieselmotorn?

Under kompressionstakten ökar luftens temperatur i en dieselmotor så mycket att bränslet självantänder när det under högt tryck sprutas in i kompressionstaktens slutskede. Under detta skede vänder kolven och kraft leds ner till vevaxeln via vevstaken genom den tryckstegring som uppstår då förbränningsgaserna expanderar.

Share this post