Allmänning

Vad ar en Anlaggningsskotare?

Vad är en Anläggningsskötare?

För dig som ansvarar för automatiskt brandlarm Enligt försäkringsbolagens krav ska byggnader med automatiskt brandlarm ha minst två utsedda och utbildade anläggningsskötare. Ansvariga anläggningsskötare ska ha kunskap om hur automatiska brandlarm bedrivs, underhålls och hanteras på ett korrekt sätt.

Vilken fördel har adresserbara detektorer?

Det bidrar till ökad säkerhet och snabbare insats vid brand och larm. Varje detektor har en unik adress och kan styras och kontrolleras från manöverpanelen. Prodex 500 är en adresserbar brandlarm- central som enkelt kan byggas ut.

Hur fungerar ett brandlarmsystem?

– De vanligaste brandvarnarna är de optiska och joniska. Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften och reagerar på synlig såväl som osynlig rök. Optiska brandvarnare har ett fotocellsystem som reagerar på pyrande rök. Det finns också brandvarnare som reagerar på värme och flammor.

Vad betyder utrymningslarm?

Utrymningslarmets funktion är att varna personer som finns i en byggnad och få dem att utrymma byggnaden. Utrymningslarmet kan startas manuellt via tryckknappar eller automatiskt via ett automatiskt brandlarm. Utrymningslarmet består normalt av sirener eller talade utrymningsmeddelanden.

Vad gör en Anläggningsskötare brandlarm?

– Anläggningsskötaren ansvarar för att brandlarmanläggningen sköts och underhålls som en del av det systematiska brandskyddsarbetet. De ska inte bara känna till lagar och regler, utan de måste också ha kunskap om hur deras specifika anläggning fungerar och vilka risker som finns inom verksamheten.

Vad är skillnaden mellan ett lokalt och ett centralt utformat larm?

Lokallarm: Ej kopplat till larmcentral, avskräcker genom exempelvis sirener Centrallarm: Larmet är kopplat till en Larmcentral oftast via telenätet. Skalskydd: Här övervakas lokalens yttre yta d v s samtliga ingångsvägar som dörrar, fönster och klena väggar.

Vad är en Brandlarmcentral?

En brandlarmanläggning är en anläggning som ska upptäcka en brand så tidigt att man kan ta till åtgärder för att släcka branden. För att brandlarmanläggningen ska uppnå sitt syfte krävs därför att den tekniska installationen samverkar med mänskliga resurser.

När är det krav på utrymningslarm?

I Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning (AFS 2009:2) krävs utrymningslarm i lokaler där det finns akuta risker för skador på grund av brand. Med detta menas framförallt produktionslokaler där öppen eld används eller där brandfarliga varor hanteras.

När krävs utrymningslarm?

I Arbetsmiljöverkets föreskrift Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 krävs utrymningslarm i lokaler där det finns akuta risker för skador på grund av brand. Med detta menar man framförallt produktionslokaler där öppen eld används eller där brandfarliga varor hanteras.

Vem får tillfälligt koppla ur brandlarmet?

– Många onödiga larm beror på tillfälliga orsaker, som exempelvis hantverksjobb, och då kan anläggningsskötaren koppla från berörda delar av anläggningen medan arbetet utförs.

Vem får stänga av brandlarm?

Detektering av brand Tekniskt byte innebär att en byggherre väljer att exempelvis installera brandlarm för att få göra undantag i något annat byggnadstekniskt brandskyddskrav. När man har gjort avsteget blir brandlarmanläggningen en förutsättning för att kraven i Boverkets byggregler ska uppfyllas.

Share this post