Blogga

Finns det aret runt dack?

Finns det året runt däck?

Året runt däck eller allrounddäck kallas normalt de däck som ska fungera året runt. Till vårt nordiska klimat finns det i praktiken inga däck som är bra både på vintern och på sommarn. Därför kan vi inte med gott samvete kategorisera något däck som året runt däck.

Hur ofta ska man kolla lufttrycket?

När ska man kontrollera lufttrycket Försök att ha som vana att kolla lufttrycket någon gång i månaden och fyll på extra luft om du kör tung last. Glöm inte heller att kontrollera trycket i reservdäcket.

Vad säger besiktningen om torrsprickor?

En av punkterna på en besiktning är att besiktningsmannen skall kontrollera just däckens skick & mönsterdjup. ät de allt för dåliga – vare sig det är sprickor eller slitet mönster så blir det ombesiktning/annat.

Får man köra med dubbfria vinterdäck på sommaren?

Det är lagligt att köra med dubbfria vinterdäck eller med dubbdäck där dubbarna är borttagna på sommaren. Många väljer att köra slut sina slitna vinterdäck under sommaren. Lägsta tillåtna mönsterdjupet på vinterdäck är tre millimeter men används de på sommaren så är lägsta tillåtna mönsterdjupet 1,6 millimeter.

Varför ska man inte använda vinterdäck på sommar?

Alla tester visar att dubbfria vinterdäck är farliga att köra med på sommaren. Bland annat NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) kräver att körning med vinterdäck på sommaren ska förbjudas. Olycksrisken ökar betydligt och man riskerar inte bara sitt eget liv, utan även andra trafikanters liv.

Är året runt-däck godkända i Sverige?

Året-runt-däck är godkända att använda just året runt. De ska med andra ord vara avsedda för såväl vinter- som sommarväglag då de är märkta med M+S samt alptopp och snöflinga. Vilket gör dem godkända för vinterbruk i Sverige och eftersom de är dubbfria är de automatiskt godkända som sommardäck.

Vilka året runt-däck är bäst?

Det är nya Continental som tar täten som bästa åretruntdäck på snö, med lite avstånd till Goodyear och Nexen, sedan Nokian jämsides med Toyo – Michelin och Vredestein hamnar sist med tydliga brister. Bästa åretruntdäck vintertid är med marginal det nya Continental AllSeasonContact.

Share this post