Allmänning

Vad gor en Huvudbromscylinder?

Vad gör en Huvudbromscylinder?

Vad gör huvudbromscylindern? Huvudbromscylindern är en av de viktigaste delarna av hela bromssystemet. Dess uppgift är att överföra och ”vidarebefordra” kraften som sätts på bromspedalen till resten av bromssystemet. I dagens moderna bilar finns det två sektioner av cylindrar där var och en har en egen hydraul krets.

Var sitter Huvudbromscylinder?

Bromscylindern sitter överst längst upp av bromssystemet och ser till att hydraultrycket vidareförs längre ner i systemet så att hjulen tillsist stannar. I toppen av bromscylindern finns en vätskebehållare och ett påfyllningslock som lagrar bromsvätskan. Längst ner har bromscylindern två ventiler.

Hur ska bromspedalen kännas när motorn är avstängd?

Om färdbromsen används vid avstängd motor känns pedalen stum och ett högre pedaltryck måste användas för att bromsa bilen. I mycket kuperade landskap eller vid körning med tung last kan bromsarna avlastas genom motorbromsning. Motorbromsen utnyttjas effektivast om samma växel används nedför som uppför.

Hur vet man om Bromsservon är trasig?

Om en bromsservo slutar fungera kommer du behöva trampa mycket hårdare på bromspedalen för att få bilen att stanna….Tecken på att bromsservon håller på att gå sönder

  1. Ett gnälligt eller visslande ljud från bromsarna.
  2. Om bromsarna väser när du trycker ner pedalen.
  3. Om bromspedalen går närmare golvet än den vanligtvis gör.

Hur vet man att Bromsservon inte fungerar?

Kontrollera bromsservon För att testa bromsservon, kan du innan du startar motorn, pressa ner (pumpa) bromspedalen några gånger tills den känns stum. Starta därefter motorn medan du håller bromspedalen nedpressad och du kommer känna att pedalen mjuknar och sjunker lite.

Varför sjunker bromspedalen vid start?

Det innebär att bromsservon fungerar. För att kontrollera bromsservon ska du trycka ner bromsen några gånger och sedan starta motorn samtidigt som du trycker ned pedalen. Sjunker pedalen när motorn startar fungerar bromsservon som den ska.

Hur ska pedalen kännas?

Om bromspedalen ger en fjädrande känsla innebär det i sin tur att det kan finnas luft i bromssystemet. En bromspedal i ett helt och fungerande system ska alltså inte ge några effekter alls när motorn är av. Bromspedalen ska kännas stum!

Share this post