Rekommendationer

Vad ar det for skillnad mellan moran och Pinnmo?

Vad är det för skillnad mellan morän och Pinnmo?

Morän är vår vanligaste jordart. Morän är för det mesta fast och hård (pinnmo). I slänter med sandig-siltig morän kan skred utlösas om jordarten är vattenmättad.

Vilken betydelse har berggrunden för jordmånen?

Viktiga processer i marken Utbildandet av en jordmån innebär alltså att olika processer i marken förändrar ursprungsmaterialet, d.v.s. berget eller en lös avlagring. Exempel på markprocesser är kemisk vittring av mineral men också utfällning av svårlösliga sekundära mineral, t. ex. oxider av järn och aluminium.

Vad är en Pinnmo?

folklig benämning för finkornig, hårt packad bottenmorän.

Hur avsätts morän?

Morän. Morän kallas de jordar som transporterats och avsatts direkt av inlandsisen. De består av material som isen lösgjort från berggrunden och nött ned i olika hög grad. Beståndsdelarna varierar därför mycket i storlek.

När bildades jorden genom ackretion?

För 4,54 miljarder år sedan bildades jorden och de andra planeterna ur solnebulosan, en skivformad massa av stoft och gas som blev över när solen föddes. Uppbyggandet av jorden genom ackretion var i stort sett över inom 10–20 miljoner år.

Hur lång är sträckan från jorden till månen?

Så från jorden tycks solen röra sig ca 1°/dag österut i förhållande till stjärnhimlen. Banhastigheten runt solen är omkring 30 km/s (108 000 km/h) vilket innebär att jorden förflyttar sig en jorddiameter (ca 12 700 km) på 7 min. En sträcka som motsvarar avståndet från jorden till månen tillryggaläggs på 4 timmar.

Vad är jordens totala massa?

Jordens totala massa är ungefär på 5,98 × 10 24 kg. Den består främst av järn (32,1 %), syre (30,1 %), kisel (15,1 %), magnesium (13,9 %), svavel (2,9 %), nickel (1,8 %), kalcium (1,5 %) och aluminium (1,4 %). Återstående 1,2 % består av spårmängder av andra ämnen.

Share this post