Blogga

Vad hade norrmannen tungt vatten till?

Vad hade norrmännen tungt vatten till?

Tack vare energin kunde Norsk Hydro här framställa salpeter, en viktig ingrediens i konstgödsel – som fick stor betydelse för att minska svälten i världen. Den tyska ockupationsmakten i Norge under andra världskriget såg mindre fredliga möjligheter.

Kan man simma i tungt vatten?

Tungt vatten är svagt giftigt, dess annorlunda reaktionshastighet hämmar exempelvis delningen (mitosen) av kroppens celler (märks först på hårrötter och mag-tarmkanalen). Symptom på förgiftning börjar märkas först efter flera dagar av enbart intag av tungt vatten, då halten i kroppen ligger omkring 50 %.

Vad gör man med tungt vatten?

Tungt vatten är mestadels känt som en effektiv moderator, det vill säga den kan minska hastigheten på snabba neutroner som passerar genom den. Speciellt för tungt vatten är dess låga neutronabsorption, vilket gör att naturligt uran kan användas utan anrikning. Detta utnyttjas i tungvattenreaktorer.

Vad väger 1 liter tungt vatten?

I gymnasiet lärde jag mig den användbara regeln att ”en mol av ett ämne väger lika många gram som anges av molekylvikten”. Bortse från att det numera heter relativ molmassa, och från andra språkliga brister i regeln. Då ger den att 1 kilomol vatten väger 1,8 kilogram.

Var i Norge producerades tungt vatten?

Kampen om det tunga vattnet Vemork och Rjukan var platserna där en av de viktigaste sabotageaktionerna under andra världskriget ägde rum. Norska motståndsmän hindrade tyskarna från att utveckla atomvapen av det tunga vatten som producerades här.

Var tillverkades tungt vatten?

Tungvattenaktionen (norska: Tungtvannsaksjonen) var en sabotageaktion under andra världskriget i Norge då Norsk Hydros elektrolysanläggning för tungt vatten i Vemork vid Rjukan i Telemark sprängdes.

Hur framställs deuterium?

År 1933 lyckades Gilbert N. Lewis framställa deuterium i ren form för första gången med hjälp av elektrolys. När vatten elektrolyseras innehåller vätgasen som uppstår minimalt med deuterium i förhållande till vattnet vilket leder till att deuterium koncentreras i vattnet.

Kan man dricka Tungvatten?

Det händer inget om du råkar dricka en liten mängd tungt vatten. Men om du dricker en större mängd tungt vatten kan det påverka dina celler och vara skadligt för kroppen. För människor och andra däggdjur är det fara för livet, om en tredjedel av vattnet vi består av är tungt.

Vad väger ett kilo vatten?

1 liter vatten med temperaturen 3,98 grader Celsius väger nästan exakt 1 kg (eller 0,999 973 kg vid atmosfärstryck).

Hur mycket väger ett kilo i vatten?

Om graderad bägare saknas, eller vattnets volym är för stor för denna: Gör som ovan, men väg i stället mellanskillnaden vatten på en hushållsvåg eller badrumsvåg, med avdrag för kärlets vikt. Eftersom vatten har en densitet på 1 kg/liter (= 1 gram/kubikcentimeter) så motsvarar 1 kg vatten en volym av 1 liter.

Var ligger gaustatoppen i Norge?

Bara 18 mil från Oslo, 44 mil från Göteborg. Här i hjärtat av Telemark hittar du Gausta på ca 1000 m höjd ovanför Rjukan och Vestfjorddalen. Och än högre tronar den majestätiska Gaustatoppen 1883 m över havet, ett av Norges mest ikoniska fjäll.

Share this post