Frågor

Vem tillverkar PFAS?

Vem tillverkar PFAS?

PFAS i Sverige Det finns inga företag i Sverige som tillverkar PFAS, däremot finns det företag som använder PFAS vid tillverkning av olika produkter och den användningen kan också ge upphov till utsläpp. Utsläpp från reningsverk och avfallsförbränning samt läckage från deponier är andra möjliga källor.

Vad innehåller Brandskum?

PFAS är ett samlingsnamn för cirka 5 000 industriellt framställda kemikalier. De används i ett stort antal produkter som till exempel i brandskum och impregneringsmedel. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa är giftiga.

Hur tillverkas PFAS?

Majoriteten av den PFAS vi får i oss kommer från föroreningar i mat och dricksvatten. Utsläpp till naturen sker vid tillverkningen av produkter (som till exempel köksredskap med Teflon), vid användning av produkterna (tex skidvalla och skönhetsprodukter) och när produkterna blir avfall.

När började PFAS användas i Brandskum?

Försvarsmakten började använda PFAS-innehållande brandskum för mer än 25 år sedan. Marken förorenades, och så småningom nådde föroreningarna grundvattnet och till vattentäkterna. Man vet ännu inte hur lång tid det tog innan dricksvattnet började bli förorenat.

Vilka märken använder PFAS?

Många av våra följare på Instagram har mejlat sminkmärkena och bett dem sluta med PFAS. Hela nio företag har nu lovat att de ska göra det, Lumene, H&M, The Body Shop, Isadora, Kicks, L’Oréal, By Linda Hallberg, BareMinerals och Akademikliniken. Men flera sminkmärken har också skickat ut en hel del konstiga svar.

Är Brandskum farligt?

Studien visar att brandskum innehåller farliga kemikalier som kan förstöra dricksvattnet och orsaka cancer och andra sjukdomar. – Även den nya generationen skum som ska vara miljövänligare innehåller fluorkemikalier som aldrig kommer att brytas ner i miljön.

Hur påverkar PFOS oss?

Hälsoeffekter. Kunskapen om PFAS skadliga hälsoeffekter kommer framförallt från studier av PFOS och PFOA i försöksdjur. Sådana studier visar att lever, fettmetabolism, sköldkörtelhormoner och immunsystemet påverkas vid PFAS-exponering.

Var används PFAS?

PFAS används i en mängd olika produkter på grund av dess unika egenskaper av att både vara vatten- och oljeavvisande och tåla höga temperaturer. PFAS används bland annat i impregneringsmedel i textilier och heltäckningsmattor, i papper och kartong till matförpackningar, i stekpannor, rengöringsmedel och brandskum.

Share this post